ЕС е готов с плана как да заобиколи санкциите на САЩ срещу Иран

Същевременно обаче отношенията между Техеран и Брюксел се влошават

ЕС е готов с плана как да заобиколи санкциите на САЩ срещу Иран
Германия, Франция и Великобритания официално създадоха европейски механизъм за търговия с Иран във валута, различна от долара. Целта е заобикаляне на американските санкции срещу Техеран, обяснили са пред Reuters двама европейски дипломати.

ЕС започна да разработва въпросния механизъм през ноември миналата година, след като Вашингтон официално наложи антииранските санкции. Очаква се обаче начинът за заобикаляне на санкциите на САЩ да заработи след още няколко месеца заради технически въпроси относно прилагането му.

Основната цел на Берлин, Париж и Лондон е да се запазят икономическите облаги за Иран при търговията с ЕС – предимства, които бяха дадени, след като през 2015 г. Техеран се съгласи да ограничи иранската ядрена програма. Европа побърза да покаже добра воля спрямо близкоизточната страна още миналата година, когато американският президент Доналд Тръмп оттегли страната си от ядреното споразумение.

Вероятно новият европейски механизъм няма да възобнови търговията между ЕС и Иран във вида ѝ от преди налагането на санкциите от страна на САЩ. Документът се фокусира основно върху обмена на хранителни, медицински и хуманитарни продукти в малки количества. Механизмът няма да се използва за транзитиране на петрол – сферата, в която Иран понесе най-тежък удар от страна на САЩ.

„Механизмът няма да промени нещата знначително, но той е важно политическо послание към Иран, за да покажем, че сме ангажирани да спасим ядреното споразумение, както и към САЩ, които трябва да видят, че защитаваме нашите интереси въпреки техните външнотериториални санкции”, казал е един от двата европейски дипломати, пожелали анонимност.

Въпреки днешната позитивна стъпка от страна на европейските държави отношенията между Техеран и Брюксел се влошават – ЕС този месец наложи на Иран първите си санкции от ядреното споразумение през 2015 г. насам в отговор на тестовете на балистични ракети от страна на близкоизточната държава и на разкрити планове за убийства на европейска територия.
Коментари: 0