ЕС без пробив в спора с AstraZeneca за доставките на ваксини

Компанията не е доволна от ваксинационната програма на ЕС

ЕС без пробив в спора с AstraZeneca за доставките на ваксини

Снимка: БТА

Европейският съюз и AstraZeneca не успяха да направят пробив в сряда в спора за забавените доставки на ваксини срещу COVID-19, заяви здравният еврокомисар Стела Кириакидис, цитирана от Reuters.

Ваксини срещу коронавирус

ЕС настоява компанията да достави повече дози от ваксината си в Европа, след като AstraZeneca обяви закъснения в доставката, добавяйки неудовлетвореност от ваксинационната програма на ЕС.

Съжаляваме за продължаващата липса на яснота в графика за доставка“, заяви еврокомисарят Кириакидес в Twitter, добавяйки, че ЕС иска ясен план от AstraZeneca за бързото доставяне на дозите ваксини, които Блокът е запазил за първото тримесечие.

Коренът на спора е решението на AstraZeneca да даде приоритет на Обединеното кралство пред ЕС като Брюксел твърди, че това е нарушение на договорните ангажименти. Двете страни разговаряха в сряда вечерта, но без да стигнат до компромис, като се очаква и провеждане на нова среща.

Сблъсъкът може да означава допълнителни забавяния на вече бавната кампания за ваксинация на Блока. Той също така тласка фармацевтичната компания в политическа борба с 27 правителства и техните неспокойни избиратели, отчаяни да извадят икономиките си от най-стръмната рецесия в последните години.

Блокът обвинява AstraZeneca, че използва европейско финансиране, предназначено за развитие на производствения капацитет, за да увеличи производството в заводите си в Обединеното кралство и сега дава приоритет на британските доставки. Държавите членки са бесни на компанията, според дипломати, запознати със срещата в Брюксел в сряда вечер.

Коментари: 0