ЕС и Меркел подкрепиха „световния пандемичен пакт“

Според Урсула фон дер Лайен новооткритият COVID вариант Омикрон е заплаха за световната общност

ЕС и Меркел подкрепиха „световния пандемичен пакт“

Снимка: БТА

3623 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Таня Германова

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Световната здравна организация (СЗО) има нужда от стабилно финансиране, с по-високи вноски от държавите членки. Тя подкрепи и започването на преговори за обвързващо международно споразумение за предотвратяване на пандемии – т.нар. световен пандемичен пакт, предаде Reuters.

Меркел се обърна към здравните министри в началото на специална асамблея на СЗО, след като 194-те държави членки на организацията постигнаха предварителен консенсус за преговори за бъдещо споразумение за предотвратяване на пандемии и за преодоляване на пропастта между страните, водени от Европейския съюз и Съединените щати.

Докато говорим, световната общност е изправена пред заплахата от нов, силно предаващ се вариант на COVID-19 – Омикрон", посочи от своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на тридневните преговори, които се очаква да приключат в сряда с приемането на проекторезолюция за започване на преговори.

Според председателя на Европейската комисия новооткритият вариант Омикрон е заплаха за световната общност.

По думите ѝ не трябва да има "застой" в отговора на пандемията. Според Фон дер Лайен пред Европейския съюз все още стоят редица задачи, които са спешни за решаване. Тя благодари на учените от Южна Африка за идентифицирането на варианта, отбелязвайки, че светът се учи как да реагира правилно на нововъзникващите варианти.

Последвайте ни във Viber
Последвайте ни в LinkedIn

Economic.bg News

Запишете се за нашия бюлетин

Подкрепи Economic.bg