ЕС и Турция подписаха 7-годишна социална програма

Общата стойност на споразумението е 920 млн. eвро

ЕС и Турция подписаха 7-годишна социална програма
164 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Турция подписа в Анкара 7-годишно споразумение с Европейската комисия за програма за заетост и социални иновации на стойност 920 млн. евро, съобщава "Росбалт".

Споразумението има за цел да предостави на Турция висококачествена и устойчива заетост, да гарантира адекватна и достойна социална защита, борба срещу социалното изключване и бедността, както и подобряване на условията на труд.

В изявление Министерството по европейските въпроси на Турция заяви, че "бюджетът на програмата с времетраене седем години ще бъде приблизително 920 млн. евро и ще служи като инструмент за финансиране на ниво ЕС, за да се насърчи модернизирането на заетостта и социалните политики, трудовата мобилност и достъпа до микрофинансиране и социално предприемачество".

Споразумението бе подписано от турския заместник-министър по европейските въпроси Ахмет Юсел и еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, уменията и мобилността на работната сила Мариане Тисен.

Програмата ще се координира от турското Министерство на труда и социалната сигурност. Тя се разглежда като част от "Националния план за действие за присъединяване към ЕС", който бе представен от властите в Анкара на 1 декември 2014 г. Планът за действие е изготвен в контекста на новата стратегия на ЕС спрямо Турция.

Той е разделен на две фази, които включват първично законодателство, подзаконови нормативни актове, институционално изграждане и други подходящи дейности за привеждане към законодателството на ЕС до средата на 2019 г.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС започнаха през 2005 г., като страната трябва да изпълни 35 политически глави, за да стане член на съюза. Досега само 14 глави са отворени, 17 остават блокирани, а останалите 4 тепърва ще се обсъждат.

Коментари: 0