ЕС и Великобритания са постигнали споразумение за Brexit

Борис Джонсън призова депутатите в Лондон този уикенд да ратифицират новия документ

ЕС и Великобритания са постигнали споразумение за Brexit

Снимка: БТА

Великобритания и Европейският съюз са постигнали споразумение за бъдещите им политически и икономически отношения след Brexit. Това са обявили пред Reuters европейски представители. По думите им сега се очаква депутатите в Лондон да ратифицират договорения документ.

Впоследствие новината бе потвърдена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който написа публикация в Twitter.

"Където има воля, там има и споразумение - ние имаме такова! То е справедливо и балансирано, както за ЕС, така и за Обединеното кралство, и е свидетелство за нашия ангажимент да намерим решение", написа Юнкер.

Британският премиер Борис Джонсън също заяви, че страната му и ЕС са постигнали "страхотно ново споразумение" за Brexit и призова депутатите в Лондон да одобрят документа този уикенд.

"Имаме страхотно ново споразумение, което ни връща контрола", написа британският лидер в Twitter и добави: "Сега парламентът трябва да финализира Brexit в събота, за да можем да продължим по другите продължим по другите приоритети като разходите за живот, престъпността и околната среда".

Ключовият коалиционен партньор на Джонсън в правителството - северноирландската Демократична юнионистка партия (DUP) - официално заяви, че няма да подкрепи новото споразумение. Изявлението на DUP е от огромно значение, тъй като от тази партия зависи парламентарното мнозинство на Джонсън.

Депутати от британската основна опозиционна Лейбъристка партия са заявили, че вероятно ще гласуват за провеждането на нов референдум във Великобритания - този път дали да се приеме ревизираното споразумение с ЕС.

Британското правителство планира възнамерява в събота да свика извънредно заседание на Камарата на общините (Долната камара на парламента) с надеждата, че най-после депутатите ще ратифицират споразумението за Brexit.
Коментари: 0