ЕС и Виетнам се разбраха за свободна търговия

Водят се подобни преговори с Малайзия, Тайланд и АСЕАН

ЕС и Виетнам се разбраха за свободна търговия
300 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

След 2 години и половина интензивни преговори Европейският съюз и Виетнам постигнаха днес политическо споразумение по договор за свободна търговия, съобщи Европейската комисия, цитирана от France Presse.

„Имаме споразумение, посочи в комюнике еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. По думите й това „ще даде импулс на търговията с една от най-динамичните икономики в Азия.

Основните пречки в преговорите бяха отстранени в телефонен разговор тази сутрин между Малмстрьом и виетнамския министър на промишлеността и търговията Ву Хюи Хоанг, уточняват от ЕК.

Според споразумението почти всички митнически бариери по стокообмена между двете икономики ще бъдат премахнати.

Екипите от преговарящи трябва да отстранят последните технически препятствия и да оформят юридически текста. След този етап споразумението трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и Европейския парламент.

„Над 31 млн. работни места в ЕС зависят от износа, ето защо постигането на по-свободен достъп до разрастващ се и бързо развиващ се пазар като Виетнам, с неговите 90 млн. потребители, е много добра новина“, изтъкна Сесилия Малмстрьом.

ЕС готви и споразумение за свободна търговия на регионално равнище с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), в която влиза и Виетнам, предаде bTV.

Брюксел преговаря отделно с други 2 страни от АСЕАН – Малайзия и Тайланд – по потенциални споразумения за свободна търговия, след като през декември 2012 г. сключи подобен договор със Сингапур – също член на организацията.

Подкрепи Economic.bg