ЕС иска да въведе „право на ремонт“ за телефони и таблети

В нов план за кръгова икономика

ЕС иска да въведе „право на ремонт“ за телефони и таблети

Снимка: Pixabay

1324 ~ 2 мин. четене
Производителите на телефони, таблети и лаптопи ще се сблъскат със законови задължения, за да улесняват ремонта и повторната употреба на продуктите си в рамките на широкообхватен план за рециклиране от страна на изпълнителната власт на Европейския съюз.

Европейската комисия иска драстично да увеличи рециклирането на електронни стоки, които често са трудни за ремонт, смяна на батерии или надстройка. Счита се, че по-малко от 40% от електронните отпадъци в ЕС се рециклират, пише "Гардиън".

Европейската комисия ще разшири закона за екодизайна, за да обхване той телефони, таблети и лаптопи, като установи технически стандарти, така че тези стоки да се състоят от променящи се и ремонтируеми части. 

Настоящата директива за екодизайн определя стандартите за енергийна ефективност на компютри, телевизори, съдомиялни и перални машини.

Виргиниюс Синкявичюс, европейски комисар по околната среда, каза, че планът за „кръгова икономика“ е нов икономически модел за континента.

„Линейният модел на растеж от типа „ вземете, направете, използвайте изхвърлете“ достигна своите граници“, каза той пред репортери. „С нарастването на световното население и потреблението този линеен модел ни тласка към все по-голяма криза с ресурси. Единственият път напред е отделянето на икономическия растеж от извличането на първични ресурси и тяхното въздействие върху околната среда. "

Той каза, че без плана за „кръгова икономика“ ЕС не би могъл да постигне целта си за нулеви емисии до 2050 г.

Модернизацията на закона за екодизайн е едно от направленията на Европейската Зелена сделка на ЕС, план за трансформиране на европейската икономика във връзка с климатичните извънредни ситуации.

По-ранно надграждане на закона за екодизайна за установяване на стандарти за енергийна ефективност на тостери и чайници беше изоставено поради опасен обществен удар, след враждебна таблоидна кампания по време на референдума за Brexit.


Законът ще трябва да бъде съгласуван от държавите-членки на ЕС и Европейския парламент.

Комисията също обмисля схема за целия ЕС, която би позволила на потребителите да продават или връщат стари телефони, таблети и зарядни устройства. Освен това иска да въведе общо зарядно устройство.

В плана на Комисията е предвидено също насърчаване на индустрията да подобри рециклирането и повторната употреба на текстил, въпреки че няма да има нова цел за намаляване на битовите отпадъци.

Има и цел всички опаковки да бъдат повторно използваеми или рециклируеми до 2030 г., в опит на ЕС да се справи с проблема с отпадъците.

Предвижда се и преглед на правилата за износ на отпадъци извън Европа, както и повече усилия за справяне с незаконните превози на боклук. Този ход идва в момент, когато Китай и други азиатски държави отхвърлят пратките от пластмаси и опасни електронни отпадъци от Европа и Северна Америка. Комисията призна, че износът на отпадъци води до „отрицателни въздействия върху околната среда и здравето в страните на местоназначение“ и заяви, че иска да създаде референтна стойност за „рециклирани в ЕС“ и повторно използвани материали.
Коментари: 0