Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия

Според организацията все още не е късно правителствата да овладеят ситуацията

Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия

Хора с маски пред парламента в Лондон

Снимка: БТА

10591 ~ 2 мин. четене
Световната здравна организация  (СЗО) обяви заразата от коронавирус за пандемия. Шефът на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че броят на случаите извън Китай се е увеличил 13 пъти през последните две седмици.

Вече има над 118 000 случая на COVID-19 в 114 страни по света. Случаите в Китай и Южна Корея значително намаляха, каза той и добави, че 81 държави нямат потвърдени случаи, а 57 държави имат 10 или по-малко случаи.

Ръководителят на СЗО каза, че е "силно загрижен" от "тревожните нива на бездействие" относно вируса, предаде Би Би Си.

Пандемията е заболяване, което се разпространява едновременно в множество страни по света.

Обявяването на пандемия е натоварено с големи политически и икономически последици, казват експертите в световното здравеопазване. Това може допълнително да разтърси и без това крехките световни пазари и да доведе до по-строги ограничения за пътуване и търговия. 

Д-р Тедрос обаче каза, че все още не е късно правителствата да окажат влияние. "Всички страни могат да променят хода на тази пандемия", каза той.

Правителствата трябва да "постигнат фин баланс между опазването на здравето, свеждайки до минимум въздействието, и зачитайки човешкия живот".

"Ние сме в това заедно, за да правим правилните неща спокойно и да защитаваме гражданите по света. Това е осъществимо", каза той.

Осем държави, включително САЩ, сега съобщават за повече от 1000 случая на COVID-19, който е заразил над 120 000 души по целия свят.

Отбелязвайки нарастващия брой на смъртните случаи от респираторния вирус, ръководителят на СЗО заяви: „В следващите дни и седмици очакваме да видим броя на случаите, броя на смъртните случаи и броя на засегнатите страни да се покачи още по-високо“.

И макар да признава обхвата на вирусното заболяване, Тедрос също призова хората да не се страхуват поради статута му на пандемия. Той каза също, че терминът не трябва да се приема така, сякаш борбата срещу вируса е приключила.

"Описването на ситуацията като пандемия не променя оценката на СЗО за заплахата, причинена от вируса", каза Тедрос. "Това не променя това, което прави СЗО. И не променя какво трябва да правят държавите."
Коментари: 0