ЕС може да въведе електронни визи за Шенген

Нововъведението ще засегне първо британците

ЕС може да въведе електронни визи за Шенген
Европейският съюз обмисля въвеждането на система с електронни визи за всички пътуващи в Шенгенското пространство лица, които не са граждани на съюза. Тази система ще задължи гражданите на всички държави, с които ЕС има споразумение за безвизов режим, да уведомяват за пътуването и да заплащат за него, пише днес германският вестник "Велт", като се позовава на документ, изготвен от европейския комисар по въпросите на миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, съобщава ТАСС.

Предложената система за регистрация и отчет на границите на ЕС (ETIAS - EU travel information and authorisation system) ще бъде една от мерките за контрол на пресичането на границите от граждани на трети страни, които не се нуждаят от визи.

Системата ще позволи да се определи дали присъствието на едно или друго лице на територията на държавите от ЕС представлява опасност от гледна точка на нелегална имиграция, сигурност или опазване на общественото здраве, се посочва в документа, с който разполага редакцията на "Велт", цитиран и от БТА. 

Според плановете на Аврамопулос системата е "липсващият елемент в мозайката за контрол на външните граници на ЕС, тъй като обединява в себе си политиката на сигурност и миграционната политика на евросъюза".

Съответното разрешително ще струва 5 евро, ще се издава на лица над 18 години и ще бъде валидно до пет години. Решението ще се взема от миграционните власти на отделните страни, а не от европейски органи.

Съгласно плана на Аврамопулос получаването на документа не трябва да отнема повече от 10 минути. Освен обичайните лични данни и информация за местожителството, ще бъдат задавани въпроси за здравословното състояние, съдимост, депортации и пребиваване в зона на военни действия. При обработването на данните, съответните ведомства ще трябва да имат достъп до огромна база данни на европейски ведомства, например на Европол.

Разработката на системата е започнала след терористичните нападения във Франция и Белгия с цел предотвратяване на подобни атаки в бъдеще.

Нововъведението ще засегне на първо място британците, както и гражданите на тези страни, с които ЕС въведе безвизов режим.

Още през септември британският вестник "Гардиън" съобщи, че Европейската комисия разглежда възможността да задължи поданиците на Обединеното кралство да получават електронна виза при пътуване в Шенгенското пространство, за която да заплащат например 14 долара, припомня ТАСС.
Коментари: 0