ЕС настоява пред съда за огромна компенсация от AstraZeneca

Ако съдът в Люксембург сметне компанията за виновна за забавените доставки, глобата може да достигне 200 млн. евро на ден

ЕС настоява пред съда за огромна компенсация от AstraZeneca

Снимка: БТА

420 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Адвокат на Европейския съюз обвини AstraZeneca, че не е спазила договора си с 27-членния блок за доставки на ваксини срещу COVID-19 и поиска от белгийски съд да наложи голяма глоба на компанията. ЕС изправи англо-шведската фирма пред съда през април, след като производителят на лекарства заяви, че ще достави само 100 млн. дози до края на юни, вместо предвидените в договора 300 милиона.

Брюксел иска компанията да достави най-малко 120 млн. ваксини до края на юни. AstraZeneca обаче е доставила само 50 милиона до началото на май, което е едва една четвърт от 200-те милиона ваксини, предвидени в договора дотогава.

„AstraZeneca дори не се опита да спази договора“, заяви адвокатът на ЕС Рафаел Яферали пред съда в Брюксел по време на първото изслушване по същество на съдебното заседание.

Той каза, че ЕС търси 10 евро за всеки ден закъснение за всяка недоставена доза като компенсация за неспазването на договора от компанията. Така общата сума може да достигне 200 млн. евро на ден от 1 юли натам.

Адвокатът на AstraZeneca Хаким Буларбах от друга страна поиска от съда да отхвърли иска.

Джаферали заяви, че ЕС иска допълнително наказание от поне 10 млн. евро за всяко нарушение на договора, което съдията постанови.

Присъда се очаква следващия месец, съобщава Reuters.

„Това не е договор за доставка на обувки или тениски“, каза Буларбах, подчертавайки сложността на производството на нова ваксина. Обвиненията на ЕС бяха шокиращи, каза той, отбелязвайки, че компанията е формулирала целите си за доставка въз основа на ранни оценки на производствения капацитет. Адвокатът добави, че ваксината се продава на себестойност.

AstraZeneca многократно заяви, че договорът не е обвързващ, тъй като се ангажира само да положи „най-добрите разумни усилия“ за доставяне на дози.

Джаферали обаче смята, че принципът не е бил спазен, тъй като производителят на лекарства не е доставил на блока 50 млн. дози, произведени във фабрики, които са посочени в договора като доставчици за ЕС. Тук влизат и 39 млн. дози, произведени във Великобритания, 10 милиона произведени в САЩ и 1 милион в Холандия.

Адвокатът добави, че тези дози са „отклонени“ към други клиенти.

Компанията заяви, че дозите, произведени във Великобритания, са запазени по договор, подписан от британското правителство с университета в Оксфорд, който разработи ваксината.

Адвокатът на AstraZeneca каза, че британските фабрики са били споменати в договора за информация на ЕС, но не е имало ангажимент да ги използват. Очакваше се те да произвеждат ваксини само за Великобритания до февруари 2021 г., когато компанията очакваше да достави 100 милиона дози в Лондон. Все още не е приключила с доставките за Великобритания.

Джаферали каза, че AstraZeneca е обещала в договора с ЕС да няма други ангажименти, които да му попречат да спазва условията на сделката. Адвокатът каза още, че компанията не е успяла да съобщи своевременно на ЕС мащаба на проблемите си с доставките, тъй като многократно е изпращала съобщения, включително публично, че е в състояние да постигне целите си преди най-накрая да признае, че има големи дефицити през март.

През декември производителят предупреди ЕС за производствените проблеми, но съобщи едва в края на януари, точно преди началото на доставките, много по-голямо намаление от първоначално очакваното за първото тримесечие.

Буларбах каза, че AstraZeneca непрекъснато е информирала ЕС за своите производствени планове и проблеми.

Коментари: 0