ЕС обвинява MasterCard за високи цени

Потенциалната глоба за компанията възлиза на $950 млн.

ЕС обвинява MasterCard за високи цени

Европейската комисия (ЕК) подаде официални обвинения срещу американската компания за кредитни карти MasterCard за нелоялни практики към своите клиенти и нарушаване на антитръстовото законодателство на съюзa чрез изкуствено повишаване на цената за картови плащания.

Обвиненията идват след двугодишно разследване и са най-новата стъпка в поредица от съдебни битки между ЕС и базирани в САЩ компании за кредитни карти.

Под въпрос са така наречените обменни такси, които се определят от компании като Visa и MasterCard и се събират от банките, които издават кредитни и дебитни карти всеки път, когато даден потребител прави покупка с карта. Таксите варират в широки граници в рамките на ЕС, със средни нива от 0.2% в Холандия до повече от 1.5% в Полша, пише Wall Street Journal.

"Голям брой потребители всекидневно използват карти за разплащане, когато си купуват храна, дрехи или пазаруват онлайн. В момента подозираме MasterCard в умишлено увеличаване на цените за плащания с карта, които биха могли да навредят на потребителите и търговците на дребно в ЕС", заяви комисар Маргрете Вестагер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

"Имаме притеснения както по отношение на правилата на MasterCard за задграничните трансакции в рамките на ЕС, така и във връзка с таксите, които трябва да заплащат търговците на дребно при получаването на плащания, извършени с карти, които са издадени извън Европа. MasterCard има възможност да реагира на отправените от нас обвинения“, добави тя.

Плащанията с карта са от основно значение за единния пазар, както във връзка с местните трансакции, така и при покупки през граница или по интернет. Годишно над 40 % от плащанията на европейските потребители и предприятия, които не се извършват в брой, са с карта.

Ако обвиненията се потвърдят, те могат да доведат до солени глоби за компанията в размер на 10% от световния годишен приход, което е около $950 млн.

Регулаторът също твърди, че притежателите на карти в чужбина се таксуват "с изкуствено високи цени" за картови плащания в ЕС. Таксите за китайски турист например, който използва своята карта, за да плати сметката в ресторант в Брюксел, са до 5 пъти по-високи от тези за потребители с карти, издадени в Европа.

В изявление MasterCard заяви, че компанията е оказала съдействие при разследването "като част от един непрекъснат конструктивен диалог" с регулаторните органи на ЕС.

През 2013 г. друга компания лидер на пазара – Visa, намали таксите си с до 60% и се съгласи да направи реформи на правилата си, за да се улесни трансграничната конкуренция, след подобно проучване на ЕК.

Коментари: 0