ЕС погна популярното приложение TikTok

Заради опасения около събираните лични данни

ЕС погна популярното приложение TikTok

Снимка: Unsplash

Все по-популярното приложение за кратки клипове и съобщения TikTok се изправя срещу регулаторната машина на Европейския съюз. Органът за защита на данните обяви, че стартира разследване за това как социалната мрежа събира лична информация за потребителите. 

Мобилното приложение е собственост на китайската компания ByteDance и напоследък привлича все по-голям интерес в Европа. TikTok се използва от много деца, затова и поверителността и сигурността му са много важни.

Новината за проверката идва, след като миналия месец Комисията за защита на данните в Нидерландия също стартира такава, като заяви, че приложението явно е „обичано“ от децата в страната. 

Притесненията около поверителността на TikTok идват и на фона на растящите критики от американски политици по адрес на националната сигурност. В САЩ алармираха, че правителството има контрол над компанията и данните, които се генерират при използването на приложението, може да са изложени на риск. 

Що се отнася до ЕС, от 2018 г. тук действа много строго законодателство в областта на личните данни, а именно Общият регламент за защита на данните (GDPR). Нарушения на разпоредбите грозят компаниите по света с глоби до 4% от годишните им глобални продажби. 

Коментари: 0