ЕС ще спасява стратегически фирми от поглъщания със специален фонд

Той ще бъде захранен с 15 млрд. евро

ЕС ще спасява стратегически фирми от поглъщания със специален фонд

Снимка: БТА

428 ~ 2 мин. четене
Европейската комисия предложи да се създаде фонд от 15 милиарда евро, който да инвестира в стратегически компании, отслабени от кризата COVID-19, предава Reuters. Предложението следва да бъде одобрено от правителствата и законодателите на ЕС. 

То идва на фона на увеличилата се уязвимост на компаниите от враждебни поглъщания заради пониженията в цените на акциите и ограничените възможности за финансиране по време на коронавирусната криза. 

Идеята на новия инструмент е да закупува дялове или да предлага заеми на стратегически компании в сектори като здравеопазване, космос, отбрана, цифрови и зелени технологии. Това обясни еврокомисарят на ЕС по въпросите на промишлеността Тиери Бретон на пресконференция в петък.

Притесненията относно уязвимостта на някои европейски компании нарастваха през март след съобщенията, че администрацията на Съединените щати се стреми да получи достъп до базираната в Германия CureVac – биотехнологична фирма, работеща върху нова технология, която може да намали разходите за ваксини. Европейската комисия побърза да реагира, обещавайки помощ от 80 милиона евро на CureVac.

Финансовата подкрепа от ЕС ще бъде насочена към компании, „които се нуждаят от повече капитали, за да продължат разширяването си“, посочи Бретон и добави, че тя ще позволи на фирмите отклоняват помощ от нежелани партньори.

Новият фонд е малък в сравнение с големите суверенни фондове, които разполагат със стотици милиарди евро за инвестиране в стратегически фирми. Очаква се обаче финансовата му огнева мощ да бъде увеличена чрез привличане на частни инвеститори.

Комисията изчислява, че 15-те милиарда евро, които ще бъдат заети на финансовите пазари, „биха могли да генерират инвестиции до 150 милиарда евро“ през периода 2021-2027 г., се казва в документ на ЕС.

Фондът е част от по-широк план на ЕС за подпомагане на компаниите, нуждаещи се от финансова капиталова подкрепа.

Други предложения включват 26 млрд. евро „инструмент за платежоспособност“, който ще осигури временна подкрепа на „здрави“с компании, засегнати от кризата с COVID-19, и фонд от 15.3 млрд. евро, който ще инвестира в по-малки фирми и компании, работещи в инфраструктура, изследвания и социални въпроси.

Подкрепи Economic.bg