ЕС представя инвестионния план „Юнкер“ и в Китай

Фондът за стратегически инвестиции стартира на 18 септември

ЕС представя инвестионния план „Юнкер“ и в Китай
212 ~ 2 мин. четене

Амбициозният план за стратегически инвестиции на настоящата Европейска комисия, по-известен като Планът „Юнкер” ще бъде представен и извън Европейския съюз.

На 28 септември в Китай на посещение ще бъде заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен. Азиатският икономически гигант е първата държава извън ЕС, в която Брюксел ще презентира възможностите за инвестиции в държавите от Стария континент

В петък Планът Юнкер” бе представен и в Малта, на 18 септември предстои презентирането на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в Литва, а на 9 октомври и в Словения, която остава последната държава от страните членки от обиколката на Катайнен по представяне на инвестиционния план, съобщи БГНЕС.

ЕФСИ трябва да доведе до инвестирането на 315 млрд. евро в икономиките на 28-те държави членки на ЕС в следващите години. Целта му е да спомогне за инвестиране на средства, които в момента се намират в частния сектор. Ще се финансират проекти от сферата на инфраструктурата, енергетиката, иновациите. Очакванията са, че чрез плана Юнкер” ще се допринесе за развитието на малките и средните предприятия.

Първоначалните инвестиции за Фонда идват от Европейската инвестиционна банка и от фондове на ЕС. По време на визитите във всяка от държавите-членки заместник-председателят на ЕК приканва и домакините да се включат.

Така стана и след посещението на Катайнен в София по-рано тази година. Малко след визитата му в столицата ни стана ясно, че България ще се включи със 100 млн. евро в съфинансирането чрез Българската банка за развитие. Първоначално българското правителство не планираше да участва.

Сумата е символична на фона на поетите ангажименти на Германия, която ще участва с 8 млрд. евро, Великобритания, с 8,5 млрд. евро, Франция, Полша и Италия, които също предоставят по 8 млрд. евро, Испания с 1,5 млрд. евро.

Броени дни преди официалния старт на Плана Юнкер”, което ще е през този месец, България остана извън държавите с одобрени проекти. В края на юли стана ясно, че първите одобрени проекти са от Испания, Франция, Дания, Финландия, Италия и Ирландия. 

България кандидатства с проекти за над 3 млрд. евро, но шансовете да получи одобрение на всичките си проекти са повече от минимални. Властите разчитат на финансиране по Плана Юнкер” на газовата връзка между България и Гърция.

Въпреки че по регламент ЕФСИ е насочен основно към частни компании и публично-частни партньорства, за момента няма данни представители на българския бизнес да са проявили интерес за кандидатстване за финансиране.

Подкрепи Economic.bg