ЕС предупреждава компаниите, че може да няма споразумение с Лондон

Действията на Брюксел разгневиха британския министър Дейвид Дейвис, който се оплака на Тереза Мей

ЕС предупреждава компаниите, че може да няма споразумение с Лондон

Европейските регулатори са изпратили предупреждения до компаниите от общо 15 индустриални сектора, че може да няма споразумение с Великобритания по Brexit, пише Financial Times. Сред предупредените фирми са тези в областта на фармацията, мореплаването, производителите на минерална вода, превозвачите и авиолиниите.

Въпреки че преговарящите от името на Европейския съюз и Великобритания постигат напредък в преговорите за Brexit, Брюксел предупреждава бизнеса да е подготвен Великобритания да стане „трета страна” на 29 март 2019 г. Така държавата ще изгуби автоматичното си право да оперира на единния пазар на ЕС. ЕС предупреждава също, че след Brexit лицензите за дейност автоматично ще престанат да действат и че бизнес групите може да се наложи да създадат европейски представителства, за да продължат дейността си в Блока.

Предупрежденията предизвикаха гневен отговор от британския министър по въпросите за Brexit Дейвид Дейвис. Той обвини ЕС, че предприема мерки, които излагат на опасност съществуващите договори и които могат да принудят британските компании да се оттеглят от Европа, ако Брюксел и Лондон не постигнат споразумение за излизането на Великобритания. Оплакванията на Дейвис са описани в писмо, изпратено миналия месец до британския премиер Тереза Мей и придобито от Financial Times тази седмица.

Коментари: 0