ЕС рискува да започне търговска война с Малайзия заради палмовото масло

Индонезийските власти също възнамеряват да заведат иск срещу ЕС,

ЕС рискува да започне търговска война с Малайзия заради палмовото масло
Европейският съюз рискува да започне търговска война с Малайзия заради „несправедливите“ политики, насочени към намаляване на използването на палмово масло. Това заяви вчера премиерът на страната Махатхир Мохамад.

Този месец Европейската комисия заключи, че отглеждането на палмово масло води до прекомерно обезлесяване и неговото използване в транспортното гориво трябва да бъде спряно до 2030 г.

Малайзия, вторият по големина в света производител на палмово масло след Индонезия, разчита на реколтата от палмово масло, за да си осигурява милиарди долари в чуждестранна валута и да създава работа за стотици хиляди хора в сектора.

93-годишният Мохамед каза, че все по-враждебното отношение на ЕС към палмовото масло - стока, използвана във всичко - от шоколада до червилото, е опит да се защитят алтернативите, които Европа произвежда, като маслото от рапица.

„Търговските войни не са нещо, което обичаме да насърчаваме", обяви той.

За спирането на употребата на палмовото масло стана ясно още през лятото на 2018 г., когато страните от ЕС приеха до 2030 г. напълно да се спре употребата на палмово масло в Блока - едно от основните пера на вноса от Югоизточна Азия.

Миналата седмица стана ясно, че индонезийските власти също възнамеряват да заведат иск в Световната търговска организация (СТО) срещу ЕС, ако европейските страни ограничат вноса на палмово масло.
Коментари: 0