ЕС се нуждае от цялостна политика за храната, предупреждава комисия

От EESC настояват за ефективно изпълнение на Целите за устойчиво развитие на ООН

ЕС се нуждае от цялостна политика за храната, предупреждава комисия
724 ~ 1 мин. четене

Настоящата законова рамка на Европейския съюз не е достатъчна за преминаване към по-устойчиви системи за набавяне на храна. Това гласи становище на Европейската икономическа и социална комисия (EESC).

Блокът спешно се нуждае от цялостна политика за храната, за да подобри съгласуваността в политиките на страните членки в областта на храните, да възстанови стойността на храната и да осигури ефективно изпълнение на Целите за устойчиво развитие на ООН, смятат още от комисията.

На своето 530-то пленарно заседание, на което присъства и еврокомисарят с ресор „Здравеопазване и безопасност на храните” Витянис Андрюкайтис, EESC изрази становище, призоваващо за цялостна европейска политика за храните. Целта на въпросната политика трябва да е осигуряване на здравословни храни от устойчиви хранителни системи и свързване на селското стопанство с храненето, осигурявайки вериги за доставки, които опазват общественото здраве на всички граждани в Европа.

„Предизвикателствата пред нас ни принуждават да преосмислим европейската хранителна политика и да я направим цялостна, като зачитаме цялата система за доставяне”, каза Питър Шмид, рапортьор на становището. „Трябва да донесем повече справедливост на пазара и да накараме хората да разберат стойността на храната”, добави той.

Андрюкайтис от своя страна приветства EESC за навременното мнение и подчерта важността на подкрепата от страна на гражданското общество, особено що се отнася до справяне с изхвърлената храна и със здравословните проблеми.

Подкрепи Economic.bg