ЕС отлага „зеленото“ решение за ядрената енергия и газа

Двата вида източници са най-спорните в дебата за "зеленото" финансиране

ЕС отлага „зеленото“ решение за ядрената енергия и газа

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Европейската комисия планира да отложи решението дали ядените и газовите електроцентрали са устойчиви инвестиции съгласно правилата за екологично финансиране. Насоките трябва да бъдат публикувана следващата седмица, според изтекъл документ, видян от EURACTIV.

На 21 април ЕС трябва да публикува първия раздел от своята „устойчива финансова таксономия“, дълъг списък от икономически дейности плюс специфичните правила, на които те трябва да отговарят, за да бъдат означени като зелени инвестиции в ЕС и съответно да бъдат финансирани с публични средства.

Правилата, формулирани в „Делегиран закон за климата на таксономията“, определят подробни критерии за "зелено" финансиране на безспорни нисковъглеродни технологии, като възобновяемите енергийни източници, но оставят газа и ядрена енергия за отделно решение, което държавите членки и Европейският парламент да вземат на по-късен етап.

Газът и ядрената енергия са най-спорните въпроси в дебата за "зеленото" финансиране, като страните от Източна и Южна Европа заплашват да наложат вето върху проекта, тъй като не обозначават природния газ като „зелена“ или „преходна“ инвестиция.

Междувременно Франция заяви, че ще се бори за това ядрената енергия да бъде призната за "зелена" технология съгласно правилата на ЕС за устойчиво финансиране.

„Това е истинска политическа борба“, заяви френският министър на икономиката Бруно Льо Мер, който подчерта „решимостта на Франция“ да получи екологосъобразен инвестиционен етикет за ядрената енергетика съгласно таксономията.

Коментари: 0