ЕС трябва да има обща политика по здравеопазване

Гласът на ЕС е по-силен от този на отделните държави, заяви евродепутатът Андрей Ковачев

ЕС трябва да има обща политика по здравеопазване
3707 ~ 3 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

„Европейският съюз (ЕС) трябва да има все повече общи политики, вкл. в областта на миграцията и здравеопазването. Това са актуални сектори, които трябва да имат своята общностна рамка“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев по време на публична дискусия на тема „10 години от подписването на Договора за членство на България и Румъния в ЕС“. На събитието присъстваха представители на бизнеса, неправителствени организации, медии и заинтересовани граждани, предаде репортер на Economic.bg.

Ковачев направи равносметка на европейския път на България през последното десетилетие. Той обсъди финансите, споделените ценности, общите европейски политики в сферата на сигурността и бъдещите перспективи пред ЕС. 

Евродепутатът спомена изнесените от финансовия министър В. Горанов данни пред Парламента, че откак е член на ЕС България е получила 14,7 млрд. лева. Това е чистият, нетен приход, след премахване на годишните членски такси, които държавата ни плаща.

Ковачев отбеляза, че средствата нарастват с всяка следваща година, но колко и как ще се увеличат, зависи най-вече от българските бенефициенти и техните проекти. Евродепутатът изтъкна ползата от европейските средства за развитието на селското стопанство, инфраструктурата и конкурентоспособността на българската икономика. 

„Но членството на България в ЕС не е само пари“, заяви Ковачев, наблягайки на споделените ценности между държавата ни и Европа. Той изтъкна фундаменталната роля на образованието за развитието на българското и европейското общество. Евродепутатът изрази подкрепата си за преподаване на гражданско образование в средните училища.

В сферата на сигурността Ковачев отбеляза нуждата от обща миграционна политика на ЕС, която да регулира нарастващите миграционни потоци и да помогне на държавите членки да се справят по-успешно с този проблем. Евродепутатът заяви подкрепата си за създаване на европейски енергиен съюз и общи въоръжени сили на ЕС с единно командване. Той изрази очакване България скоро да бъде приета в Шенген, а малко по-късно – и в Еврозоната.

Ковачев коментира популизма като един от най-наболелите проблеми в рамките на ЕС. Той изтъкна негативната роля на крайнолевите и крайнодесни партии, които лансират националистически идеи и работят против европейския проект, отричайки ценностите му и използвайки антиевропейска реторика.

По повод съмненията за твърде раздутата и бюрократична европейска администрация, Андрей Ковачев заяви, че за нея се харчат едва 5-6% от общия бюджет на ЕС, което не е в тежест на общността. Евродепутатът даде за пример администрацията на френската столица Париж, която отговаря за 10 млн. души и е по-голяма от тази на ЕК, отговорна за 550 млн. души.

На въпрос на Economic.bg за все по-дълбоката интеграция, която постепенно води до по-голяма федерализация на ЕС и засилване на ролята на европейските институции за сметка на националните, Ковачев отговори: „Аз съм европейски федералист и за мен бъдещето на Европа е в един все по-силен и федерализиран ЕС.“

„Светът става все по-глобализиран и федерализмът е неговото бъдеще. Виждате, че подобни тенденции се забелязват в Централна и Южна Америка, Централна и Югоизточна Азия. Процесът е постепенен, но неминуем.“, заяви евродепутатът.

Не беше пропусната и актуалната тема за националния суверенитет. „В рамките на ЕС суверенитетът вече не е национален, а споделен. Гласът на ЕС е по-силен от този на отделните държави. Лисабонският договор дава възможност за по-тясна интеграция между желаещите и това е едно от най-големите му достойнства.“, обяви Андрей Ковачев.

Евродепутатът отбеляза, че макар ЕС да не планира приемането на нови членове до 2020 г., процесът на интеграция продължава. Текат преговори със Сърбия и Черна гора, а след тях се очаква да дойде ред и на други страни от Западните Балкани.        Подкрепи Economic.bg