Николов: ЕС трябва да забрани течностите за чистачки с метанол

У нас са установени три опасни продукта

Николов: ЕС трябва да забрани течностите за чистачки с метанол
872 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия трябва да забрани течностите за чистачки, които съдържат метанол. Това смята председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Всички проучвания на научните комитети посочват, че метанолът е опасен за здравето. При поглъщане дори минимални количества могат да доведат до смърт. Научни изследвания показват още, че метанолът може да увреди здравето при вдишване и при контакт с кожата.

ЕК е публикувала предложението за забрана на течностите за чистачки, които съдържат метанол, през октомври м.г. Този регламент трябва да бъде одобрен по съкратена процедура – без да минава през Европейския съвет и Европейския парламент. В момента предложението е на етап да получи одобрение от отделните държави. Вече обаче се чува идеята страните да имат възможност за дерогация. Което означава, че всяка страна сама ще решава дали да прилага регламента или не, което на практика ще го обезсмисли. Защото и сега има държави, които са въвели подобна забрана, обяснява Николов.

Течността за чистачки е най-масовият продукт, който съдържа веществото метанол и излага потребителите, и в частност шофьорите, на риска от вдишване на метанол. Това накарало асоциация "Активни потребители" да направи преглед на състоянието на пазара у нас, за да посъветват потребителите как да различават опасните стоки. Защото все още няма забрана за продажбата им.

Проверката е установила, че във веригите бензиностанции не се предлагат течности за чистачки, съдържащи метанол. Те се продават основно в супермаркетите и веригите с продукти за дома. 

Когато са налични промоции на течности за чистачки, те са основно на такива, съдържащи метанол. Т.е., тези продукти са много атрактивни за потребителите заради цената, но хората трябва да са наясно, че спестявайки пари, си купуват риск за здравето, коментира Николов.

Потребителите трябва да четат внимателно на етикета дали продуктът съдържа метанол, спирт или друго вещество, производно на метанола. Опасните продукти трябва да имат три пиктограми – знак за силно запалима течност; череп и кости, придружен с надписа токсичен при поглъщане, при контакт с кожата и при вдишване. И третият знак – опасно за здравето и надписа причинява увреждане на органите. При аналогичните, съдържащи етанол, има само предупреждение – силно запалим продукт.

Установени са три продукта, при които едната пиктограма – череп и кости – е заменена със знак „внимание“, което не е правилно. При един продукт липсва надписът „опасно за здравето, уврежда органите“. А при третия са установени и двете нарушения, казва Николов.

Преди да бъде въведена забраната за продажба, от Асоциацията настояват продуктите сметанол да се предлагат на отделни рафтове от тези без. Засега търговските вериги не са длъжни да го прилагат, но от асоциацията планират да изпратят писмо до Сдружението за модерна търговия с апел да показват по-отчетливо различните продукти.

Подкрепи Economic.bg