ЕС въведе квотите и по-високите мита върху стоманата

Вносителите ще имат право на определени обеми, след което ще бъдат налагани наказателни тарифи

ЕС въведе квотите и по-високите мита върху стоманата

Снимка: Pixabay

2171 ~ 2 мин. четене
В събота започват да действат квотите и по-високите мита за вноса на стоманени продукти на територията на Европейския съюз. Мярката е в отговор на действията от страна на САЩ, но тя ще засегне всички държави, а не само Щатите. Решението за влизане в сила на новите тарифи бе публикувано в официалния вестник на Европейския съюз, а срокът на действие засега е 2021 г.

Целта на квотите е да успокоят европейските производители на стомана, които твърдят, че европейските пазари могат да бъдат наводнени от стоманените продукти, която вече няма да се внася в САЩ.

Мерките засягат 26 категории стоманени продукти. Тарифите от 25% ще се прилагат, когато квотите за всяка категория са запълнени. Те ще заменят временните мерки, наложени през юли, съобщава Reuters.

Въвеждат се и специфични ограничения за големите държави износители. Квотите ще се прилагат за тримесечни периоди, за да се ограничи натрупването на запаси и може да се увеличават с 5% всяка година. Мерките трябва да останат в рамките на три години, но могат да бъдат преразгледани в случай на промяна на обстоятелствата. Квотите трябва да се повишат с 5% от 1 юли 2019 г. и с още толкова година по-късно.
Стоманодобивната група Eurofer, сред чиито членове са световният номер едно ArcelorMittal и германската ThyssenKrupp, приветства налагането на ограниченията.

Европейската асоциация на производителите на автомобили ACEA обаче нарече мерките протекционистични.

Комисията, която проведе разследване, заяви, че обемът на вноса в ЕС е нараснал значително от март 2018 г., когато Съединените щати наложиха 25% мита върху вноса на стомана и 10% върху алуминия. САЩ наложиха тези мерки срещу Европейския съюз, Канада и Мексико през юни. Основните износители на стомана за ЕС са Китай, Индия, Русия, Южна Корея, Турция и Украйна.
Подкрепи Economic.bg