ЕС започва съдебни действия срещу Лондон

Обединеното кралство има месец да отговори на официалното уведомително писмо на ЕК

ЕС започва съдебни действия срещу Лондон

Снимка: БТА

5104 ~ 2 мин. четене

Европейският съюз започна съдебни действия срещу Великобритания, след като премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън наруши споразумението за излизане от Блока, сключено през януари. Брюксел многократно го призова да не предприема подобни стъпки, които нарушават грубо международните спогодби и сриват реномето на Лондон като коректен партньор, но той отказа да се вслуша в тях.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че срещу Великобритания официално е започната наказателна процедура, за което е изпратено писмо и до властите на страната.

Законопроектът, който наруши международното право, се отнася до вътрешния пазар и бе внесен лично от премиера миналия месец. Брюксел беше дал на Джонсън ултиматум до края на септември да се откаже от спорните клаузи в предложението си, като днес този срок изтече.

Като се стреми да промени едностранно условията на споразумението, подписано миналата година с Брюксел, Обединеното кралство вече не изпълнява задълженията си да действа добросъвестно“, заяви Фон дер Лайен днес.

Тя допълни, че Обединеното кралство има месец да реагира на официалното уведомително писмо на ЕК, което бележи началото на официален процес за нарушение. Пред британското издание The Guardian говорител на правителството заяви, че в посочения срок ще бъде върнат отговор.

Законопроектът за вътрешния пазар ще даде правомощия на министрите да отменят и два елемента от протокола за Северна Ирландия, с които Джонсън се съгласи миналия октомври, за да избегне връщане към твърда граница в Ирландия. Премиерът на Обединеното кралство вече няколко пъти заяви, че се нуждае от този закон, който да бъде „предпазна мрежа“, ако ЕС действа неразумно.

Писмото на Комисията е началото на продължителен процес, който в крайна сметка може да завърши в Съда на Европейската общност. Обединеното кралство се съгласи да бъде обвързано с решения на съда по дела, започнати преди края на преходния период на 31 декември и четири години след този момент.

Процедурата за нарушение е често срещан инструмент, използван от комисията срещу държавите членки. Само през миналата година има 800 открити наказателни процедури, които приключват средно за около 35 месеца.

Фон дер Лайен заяви, че работата с Обединеното кралство ще продължи, за да се гарантира, че споразумението за оттегляне е изпълнено изцяло до крайния срок от 1 януари. Малко по-късно тя се срещна с ирландския премиер Мишел Мартин, за да разговорят преди срещата на върха на 27-те европейски лидери, която се провежда в Брюксел, за да се обсъдят външните работи.

Комисията също така заяви, че може да предприеме отделни действия срещу Обединеното кралство чрез механизми за прилагане в споразумението за оттегляне, което да доведе до глоби или спиране на части от бъдеща търговска сделка.

Преговорите между главния преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост и неговия колега от ЕС Мишел Барние продължават с акцент търговия и сигурност. Най-вероятният резултат от спора за законопроекта за вътрешния пазар е, че в случай на успешни преговори ЕС ще даде на правителството възможност да напусне без сделка или да отмени законодателството.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg