ЕС затяга правилата за обезщетения при безработица

Целта е да се избегне плащането от две държави едновременно

ЕС затяга правилата за обезщетения при безработица
Европейският съюз ще улесни свободното движение, но в същото време се затягат правилата за изплащане на обезщетения за безработица, за да се избегнат измами с плащане от две държави едновременно.

Предложението гарантира свободата на движение и защитата правата на гражданите, подсилвайки инструментите срещу евентуални злоупотреби, заяви еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност Мариане Тисен.

Българите с право на помощи за безработица ще ги получават от България, дори ако си търсят работа в чужбина в рамките на 6 месеца, според предложение на Еврокомисията.

Обявената реформа в координацията на социалните системи между 28-те членки на Съюза определя кой е отговорен за изплащането на обезщетенията, предаде БНР.

Ако човек загуби работата си у нас и замине зад граница да търси нова, следващите 6 месеца обезщетенията за безработица ще му се изплащат от България, а не от приемащата държава. Поправките в двата регламента целят предотвратяването на измами с двойно изплащане на социални облаги както от държавата на произход, така и от страната, където хората емигрират. 

Трудовият стаж в родината ще се признава за обезщетение при безработица, само ако поне 3 месеца чуждестранният гражданин е внасял осигуровки в новата си страна на местожителство – гласят уеднаквените правила. 

Осем и половина милиона души в трудоспособна възраст са наети или търсят работа в друга страна от ЕС по данни на ЕК от 2015 г. Предстоят тежки преговори по предложението в Съвета на социалните министри в ЕС. 
Коментари: 0