ЕЦБ очерта мрачен сценарий за банките в Еврозоната

Ударът върху финансовата система може да не позволи подкрепа за реалната икономика след коронакризата

ЕЦБ очерта мрачен сценарий за банките в Еврозоната

Снимка: Unsplash

2492 ~ 3 мин. четене

Икономиката на еврозоната все още е изправена пред сериозни заплахи, дори след като политиците предприемат безпрецедентни мерки за справяне с пандемията от коронавирус, пише Европейската централна банка в своя регулярен преглед на финансовата стабилност във валутния съюз. Дълбоката рецесия създаде нови рискове за финансовата система и изостри съществуващите. Този стрес за банките може да попречи на способността им да подкрепят икономическото възстановяване.

Значително по-големият дълг, по-слабата рентабилност на банките и нестабилността на пазара ще продължат да хвърлят сянка върху региона, тъй като нациите бавно се връщат към нормалното си състояние, пише доклада. Вероятността за междуфирмена задлъжнялост и понижаване на цените на недвижимите имоти, които са основен риск за финансовата система, също се увеличава.

Само ден по-рано Европейският банков орган (ЕБО) предупреди, че кредиторите могат да понесат 315-милиарден удар върху капиталовата им адекватност заради лоши кредити и увеличаването на рисковите активи в балансите им.

Области на риск: четири основни заплахи за финансовата стабилност

  • По-тежки финансови условия и крехко функциониране на някои пазари: Повишаване на рисковите премии, повече корпоративни понижения на рейтингите, загуба на пазарна ликвидност;
  • Значително увеличение на тежестта на дълга, особено на държавния дълг: Загуба на производство, водещо до спад в приходите, увеличаване на разходите за финансиране;
  • По-слаб капацитет и рентабилност на банковото посредничество: Кредиторите са изправени пред влошаване на качеството на активите, натиск върху маржовете, ниска пазарна оценка;
  • Небанковият финансов сектор засилва пазарните движения: Големите изтичания на капитал тестват ликвидността на фондовете, застрахователите са изправени пред голям удар.

Докладът на ЕЦБ подчертава предизвикателството, с което политиците и централните банкери ще се сблъскат през следващите години въпреки трилионите подкрепа и държавните разходи, които вече са били разпределени. Много зависи от това как се развива епидемията и дали отново ще трябва да се засили блокирането, за да се ограничи разпространението на вируса.

„Пандемията предизвика едно от най-острите икономически свивания в най-новата история“, заяви в изявление вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гуиндос, цитиран от Bloomberg. „Въздействието на пандемията върху перспективите за рентабилност на банките и средносрочните публични финанси ще трябва да бъде разгледано, за да може финансовата ни система да продължи да подкрепя икономическото възстановяване“, добави той.

Устойчивост на дълга

Основният отговор на правителствата досега е предоставянето на масивни финансови инжекции, за да се подкрепи работата на предприятията и работниците да не загубят работата си.

„Схемите за публични гаранции са много важни, за да се избегне кредитна криза“, каза Гуиндос, като отбеляза, че засега има значително различие в качеството на програмите в различните страни от еврозоната. Той добави, че е рано да се съди за успеха на програмите, но използването им „е скромно засега“.

Проблеми с устойчивостта на дълга могат да възникнат, ако рецесията се окаже по-лоша от очакваната, принуждавайки правителствата да изплащат повече помощи. По-високите нива на дълга биха могли „да възвърнат натиска върху по-уязвимите държавни институции“, пише в анализа на централната банка.

Докладът показва още, че средният публичен дълг на държавите от еврозоната се увеличава до 103% от БВП от 86% през миналата година поради мерките за подкрепа и спада на данъчните приходи. Икономиката може да се свие с 12% през тази година, въпреки че главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн каза във вторник, че регионът може да е обърнал посоката и „вероятно сега расте малко“.

ЕЦБ вече се опита да се справи с опасенията относно устойчивостта на дълга. Той отприщи програма за изкупуване на спешни активи за 750 милиарда евро, след като доходността на облигациите рязко нарасна в страни с по-голяма тежест на дълга, особено в Италия.

Икономистите очакват програмата да бъде допълнена веднага след срещата на ЕЦБ следващата седмица.

Оценка на тежестта

ЕЦБ призна, че свръх ниските лихвени проценти, които тя отбелязва в по-ранните доклади като потенциален източник на финансова нестабилност, вероятно сега ще останат по-дълго. В съчетание със спада на цените на активите, това е риск за рентабилността на банките и „платежоспособността на застрахователите може да бъде значително отслабена“.

Компаниите са изложени на по-голям риск от понижаване на кредитния рейтинг, което може да увеличи разходите им за финансиране, особено тези, които са се натоварили с прекалено много дълг на фона на ниските лихви.

По същия начин жилищните и търговските недвижими имоти представляват риск, тъй като „високата оценка на активите преди шока вероятно е засилила корекцията на пазара“.

Докладът на ЕЦБ завършва с призив за укрепване на капиталовите пазари в блока, за да помогне за възстановяването и да се справи с допълнителни рискове като Brexit.

Коментари: 0