ЕЦБ отказа да намали лихвите, но одобри стимули за борбата с коронавируса

Сред тях са допълнителни дългосрочни заеми за банките

ЕЦБ отказа да намали лихвите, но одобри стимули за борбата с коронавируса
1460 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард пое ангажимента си да противодейства на икономическия шок от избухването на коронавируса със стимулиращ пакет, който включва повече покупки на облигации и отдаване на заеми за банки. В него обаче не влезе намаляване на лихвите, предава Bloomberg.

Този ход отразява нарастващата загриженост относно въздействието на заразата, тъй като тя вече навреди на туризма, бизнес пътуванията и глобалните вериги за доставки, което носи на Лагард голямо изпитание само четири месеца след встъпването ѝ в длъжност. Само преди два дни тя предупреди лидерите на Европейския съюз в конферентен разговор, че рискуват криза в стил 2008 г., ако не излязат с координирани действия.

В отговор на заразата ЕЦБ взе следните решения:

- Допълнителни дългосрочни заеми за банките за осигуряване на незабавна ликвидност;

- Допълнителни 120 млрд. евро покупки на активи, фокусирани върху частния сектор.

Решението беше допълнено с временни мерки от надзорния орган на ЕЦБ за облекчаване на капиталовите изисквания за банките.

Европейските акции продължиха спада си след обявяването, като индексът Stoxx Europe 600 понижи 7.8% към 15:02 ч. българско време. Еврото се колебаеше между печалби и загуби преди да падне с 0.4% спрямо долара.

Пазарите очакваха намаление на основния лихвен процент с 10 базисни точки до -0.6%, въпреки че няколко политици изразиха скептицизъм през последните месеци по отношение на стойността на по-нататъшните намаления.

Това отразява ограничените боеприпаси на Лагард след години на огромни стимули под управлението на предшественика й Марио Драги. Нейната институция вече държи около една четвърт от неизпълнения държавен дълг в региона, докато отрицателните й проценти рискуват да навредят на банковата система и да влошат финансовата стабилност.

За разлика от ЕЦБ до момента Фед, Bank of Canada и Bank of England намалиха лихвения си процент с 0.5% по време на извънредните си срещи през последните дни. Централната банка на Великобритания въведе и нова програма за осигуряване на лесен и евтин кредит.

С решението си от четвъртък депозитната ставка на ЕЦБ остава на -0.5%, а основната ставка на рефинансиране е 0%.

Правителствата в еврозоната започнаха да се събуждат от необходимостта от икономическа подкрепа. Италия, където е наложено национално блокиране, е най-тежко засегнато от разпространението на вируса в Европа и заяви, че е готова да похарчи 25 млрд. евро за стимулиране.

Дори в Германия - която, въпреки че има най-много фискална огнева мощ, но не иска да харчи - канцлерът Ангела Меркел заяви, че правителството ще направи всичко необходимо, за да ограничи въздействието на коронавируса. Администрацията е готова да се откаже от дългогодишната си политика на балансиран бюджет, според хора пряко запознати с икономическата политика на страната.

Коментари: 0