ЕЦБ постави рекорд за изкупуване на европейски дълг

Доходността обаче расте, а централната банка не успява да покрие разходите на задлъжнели държави като Италия

ЕЦБ постави рекорд за изкупуване на европейски дълг

Снимка: БТА

1428 ~ 1 мин. четене

Миналата седмица Европейската централна банка е изкупила държавен и европейски дълг на стойност 44 млрд. евро – сума, невиждана в рамките на програмите ѝ за количествени улеснения, пише Reuters. Но засега централната банка не успява да покрие разходите по старите дългове на страни като Италия, но за сметка на това доходността по облигациите расте.

ЕЦБ планира да изкупи европейски дълг за най-малко 1.1 трлн. евро през тази година, за да помогне на правителствата, компаниите и домакинствата в еврозоната да се справят с негативните ефекти от коронакризата и блокирането на икономиките заради Covid-19.

Но безпрецедентните усилия на ЕЦБ засега не се изплащат, пише Reuters.

Въпреки най-мащабните регистрирани седмични покупки, включително най-малко 7.1 млрд. евро дълг от публичния сектор, доходността по референтните облигации на Гърция, Италия, Португалия и Испания се повишиха миналата седмица.

Това показва, че частните инвеститори отхвърлят тези облигации въпреки обещанието на ЕЦБ да продължи да купува „толкова дълго, колкото е необходимо“ и да се бори срещу всякакви признаци на „фрагментация“ – понятие, използвано при увеличението на рисковите премии за по-задлъжнелите страни.

ЕЦБ все още не е публикувала разбивка на активите на своята „Пандемична програма за спешни покупки“ (PEPP), която понастоящем представлява по-голямата част от покупките.

Коментари: 0