ЕЦБ с готовност да усили количествената програма

Желязната руда, златото и пшеницата паднаха до нови дъна.

ЕЦБ с готовност да усили количествената програма

Председателят на Фед Джанет Йелен заяви в реч, че американската икономика се е възстановила значително. Според нея, икономическата и финансовата информация, които са дошли след заседанието през октомври, са състоятелни с очакванията на Фед за продължение на подобрението на трудовия пазар. То от своя страна увеличава увереността, че инфлацията ще се върне отново към нивата от 2%, което е и целта в средносрочен план. Тя обаче допълни, че има и забавяне на ефектите от монетарната политика. Йелен израюи мнение, че очаква постепенно нормализиране на лихвите. 

В дългосрочен план тя очаква нива от 3.5%, както и бавно достигане до тези стойности. Британският паунд падна с 0.74% след като стана ясно, че PMI индекса в строителството е много по-нисък и на нива от 55.3 спрямо очакваните стойности от 58.5. Това показва, че английската икономика губи скорост и че Английската централна банка ще остави лихвите без промяна за по-дълъг период от време. 

Паундът падна под подкрепата от 1.50 срещу долара и се търгува на най-ниски стойности след април, както и приближава дъната за годината около 1.45. Швейцарският франк се представи най-добре на валутните пазари. Двойката USDCHF слезе с 0.87%. Според слуховете, които обаче не могат да се потвърдят, това се дължи на еднократни потоци в GBPCHF, които са засегнали пазара.

Желязната руда, златото и пшеницата паднаха до нови дъна. 

Златото беше слабо, въпреки добрата подкрепа от азиатските пазари. Силен доклад от частните работодатели в САЩ оказа натиск и доведе до цените до нови по-ниски нива, въпреки рекордните къси позиции. Среброто се търгува в тесен рейндж и е в търсене на посока за краткосрочните движения. Платината се търгува като останалите благородни метали. Цените на базовите метали са смесени. Медта и цинка се представят най-зле, докато алумини,ш расте. Слаб PMI от производствения сектор в САЩ също намали доверието на пазарите. Цената на петроль вчера рязко поевтиня. Слуховете носят, че повечето членки на ОПЕК подкрепят намаление на производството с изключение на най-големия доставчик Саудитска Арабия. Оповестяването на запасите от САЩ също имаше отрицателен ефект като пазарите очакваха намаление, но вместо това те са се увеличили.

Коментари: 0