Eurostat: Българите живеят в най-големи материални лишения

Делът на живеещите в тежки лишения българи все пак се е понижил спрямо 2017 г.

Eurostat: Българите живеят в най-големи материални лишения

Снимка: Economic.bg/ Архив

2054 ~ 1 мин. четене

Българите живеят в най-големи материални решения от всички граждани на ЕС, сочи новата статистика на Европейската статистическа агенция (Eurostat). Според данните 20.9% от българите живеят в тежки материални лишения, а в дъното на класацията са още Румъния (16.8%) и Гърция (16.7%).

Страната ни все пак отчита известно подобрение – през 2017 г. делът на хората, живеещи в тежки материални лишения, е бил 30%. Не може да се каже обаче дали подобрението се дължи на подобряване на стандарта на живот или на демографски фактори.

Най-малко материални лишения изпитват гражданите на Швеция (1.1% по данни от 2017 г.), Люксембург (1.2% по данни от 2017 г.) и Холандия (2.4%).


За ЕС като цяло Eurostat обобщава, че през 2018 г. 6.2% от цялото население на 31-милионния ЕС са се сблъскали с големи материални лишения. Това означава, че те не са могли да си позволят поне четири от елементите, считани от хората за необходими, за да водят адекватен начин на живот – да си плащат сметките навреме; да отопляват дома си добре; да могат да посрещат непредвидени разходи; да се хранят с месо или риба (или техния вегетариански еквивалент) редовно; да могат да си позволят едноседмична почивка извън дома; да имат телевизор; миялна машина; кола; телефон.

Положителното като цяло за ЕС обаче е, че 6.2% за 2018 г. означават продължаване на тенденцията за понижение на дела хора, които живеят в тежки материални лишения. Най-много такива хора е имало през 2012 г. – 9.9% от населението на ЕС. Най-тежко са засегнати домакинствата от един човек.


Коментари: 0