Огромният Ever Given остава „под арест“ въпреки отстъпката на Египет

Страната склони на по-малко обезщетение, но за застрахователят то продължава да е необосновано високо

Огромният Ever Given остава „под арест“ въпреки отстъпката на Египет

Снимка: БТА

3581 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Застрахователят на огромния кораб Ever Given, който блокира Суецкия канал през март, продължава да отхвърля иска на Египет за обезщетение, въпреки че страната намали финансовия му размер. Така спорът си остава нерешен, а един от най-големите контейнеровози в света, заедно с товарa на него – конфискуван от оператора на Суецкия канал (SCA).

Припомняме, че през март корабът Ever Given заседна в Суецкия канал след грешка в управлението и блокира ключовата за световната търговия пътна артерия за шест дни.

През април Египет поиска финансово обезщетение за близо 1 млрд. долара. Страната поиска 916 млн. долара, с които да покрие щетите върху „накърнената репутация“, 300 млн. долара бонус за спасяването и за други разходи. Впоследствие сумата бе намалена на 600 млн. долара. Но UK Club, застрахователно дружество, което представлява японския собственик на кораба – Shoei Kisen Kaisha, заяви, че искането е преувеличено.

Собствениците на Ever Given все още не са получили доказателства, които да подкрепят иск с такъв размер, който остава изключително голям“, заявиха от UK Club.

В позицията си те допълниха и че в съда сумата на исканото обезщетение не е намалена.

Застрахователят заяви в съобщение миналата седмица, че преди това е направил „внимателно обмислена и щедра оферта“, която SCA е отхвърлил.

Междувременно по-голямата част от екипажа на кораба все още е на борда. Част от хората са получили разрешение да напуснат, поне няколко души трябва да останат, за да се гарантира безопасността на конфискувания кораб, обясняват от SCA. 

Коментари: 0