Evergrande пак е на ръба на фалита

Сривът на гиганта може да даде негативно отражение в глобален мащаб

Evergrande пак е на ръба на фалита

Снимка: БТА

2195 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Китайският Lehman Brothers

Китайският гигант в областта на недвижимите имоти Evergrande отново е на ръба на фалита, след като акциите му паднаха до рекордно ниски нива, предава CNBC. Книжата на компанията се сринаха с 20% в понеделник – след вълна от изявления и намесата на правителството, целяща да се гарантира успешно преструктуриране на дълга.

Evergrande отново е изправен пред края на 30-дневен гратисен период, като дължимите суми възлизат на общо 82.5 милиона долара. От изявление в петък обаче става ясно, че кредиторите са поискали 260 милиона долара, а компанията не може гарантира средства за погасяването им. Това накара властите да привикат председателя на компанията и да решат да вкарат свои представители в нея.  

Някога най-търсеният предприемач в Китай, Evergrande изпадна в дълбока криза и през последните месеци неизменно се лута от краен срок до краен срок. Компанията има баснословни задължения от над 300 млрд. долара, което буди страхове, че нейният колапс може не само да засегне имотния сектор, но и да се разпростре извън него. А и извън Китай като цяло.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg