Собственикът на Банка ДСК придобива нова банка в региона

Това е поредната консолидация в региона, като процесът не подминава и България

Собственикът на Банка ДСК придобива нова банка в региона

Снимка: Банка ДСК

46554 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Консолидация на банките

Собственикът на Банка ДСК – унгарската OTP Bank – обяви, че придобива дъщерното дружество на гръцката Alpha Bank в Албания. Сделката за Alpha Bank SH.A. е на стойност около 55 млн. евро и е поредната банкова консолидация в региона. Очакванията са тя да бъде завършена до края на второто тримесечие на следващата година, след получаване на всички регулаторни решения.

Припомняме, че активите на Alpha Bank в България бяха купени през 2016 г. от собственика на Пощенска банка – гръцката Eurobank.

В Албания Alpha Bank е с 5% пазарен дял и е осмата по големина финансова институция, активна в сегмента на дребно и корпоративните клиенти. След приключване на сделката Alpha Bank SH.A. ще се обедини с Banka OTP Albania – собственост на OTP Bank от 2019 г., което преди това се притежаваше от френската Societe Generale.

Банковото обединение ще създаде група с пазарен дял от около 11%.

Припомняме, че преди половин година OTP Bank обяви придобиване и на втората по големина банка в Словения.

Банковата консолидация върви с пълна сила

Новината показва, че банковата консолидация – процес, който от около година набира все по-голяма сила в Европа – е във вихъра си. Всичко това не подминава и България, където собственикът на ОББ – KBC Group обяви, че купува Райфайзенбанк България, а изпълнителният директор на Пощенска банка Петя Димитрова открито заяви, че Пощенска банка прави усилия за обединение с друга банкова институция. Eurobank задвижи придобивания още в Сърбия, Гърция и Кипър.

Банкова консолидация не липсва и на по-високо ниво, като само преди три седмици стана ясно, че най-голямата банка в Европа – BNP Paribas, е назначила съветници за евентуална продажба на американското си звено Bank of the West за около 15 млрд. долара. Банката обмисля излизането си от САЩ и фокусиране върху европейския пазар.

Процесът е очакван, като рейтинговата агенция Moody’s прогнозира, че консолидацията сред малките и неособено ефективни банки ще се ускори през следващата година.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg