€835 за кв. м. достигна цената на имотите в столицата

Очаква се 10% поскъпване на апартаментите

€835 за кв. м. достигна цената на имотите в столицата

По данни на брокери през първото тримесечие на 2016 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 835 евро/кв. м. За сравнение през последното тримесечие на 2015 г. имотите бяха на цена средно 815 евро/кв. м., а година по-рано цената им бе 770 евро/кв. м. През настоящата година брокери очакват 10% поскъпване на апартаментите в столицата.

От 800 евро/кв. м. започват цените на жилищата "на зелено" и надхвърлят 2000 евро/кв. м. Най-често купувачите са млади семейства, както и хора над 40 години със стабилен бизнес и доходи, пише в. „Труд.”

Те предимно купуват жилища за собствено ползване и за инвестиция. Нерядко покупките са и от българи, живеещи в други градове на страната, както и в чужбина, отчитат от агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties. Районите в столицата, в които сделките са по-активни, са “Витоша”, “Гео Милев”, отделни части на южни райони и “Младост”, “Изток” и “Изгрев”.

Нови 7806 жилища са построени и пуснати в експлоатация през 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това е с 2187 апартамента по-малко спрямо 2014 г. Въпреки общия спад през миналата година се е увеличил с 45 броят на построените петстайни апартаменти.

Според брокери в последните години все повече клиенти предпочитат да купуват жилища с повече спални. През първото тримесечие на 2016 г. средната площ на купените имоти е 90 квадратни метра.

Коментари: 0