Еврокомисар Андрюкайтис: Проблемът със свинската чума става регионален

ЕС вече отпусна финансиране в размер на 2.9 млн. евро за овладяване на заразата в България

Еврокомисар Андрюкайтис: Проблемът със свинската чума става регионален
Проблемът с Африканската чума по свинете става регионален и отговорността вече е на всички. Това каза еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис в ефира на БНТ. „По-голямата част от територията ви вече е заразена. Вижте и Румъния, проблемът там е огромен. Най-вече южната част на страната, в близост до границата“, коментира той.

Вчера стана ясно, че Европейският съюз ще отпусне 2.9 млн. евро за овладяването на епидемията в България. „От наша страна сме положили не малко усилия, но вие трябва да разберете колко е усложнена ситуацията“, изтъкна еврокомисарят, добавяйки, че вирусът е невидим и убива прасетата, а с това поминъкът на хората. 

„Проблемът вече става регионален. Вирусът е бърз и смъртоносен. Засега ние не притежаваме ваксина или други мерки за неговото третиране, освен евтаназия на заразените животни. Затова трябва България да вземе превантивните мерки, за които се споразумяхме, а също така да организира информационна кампания. Не става въпрос за лични интереси и политически игри. Всички вече носим отговорност“, коментира Андрюкайтис.

Коментари: 0