Еврокомисията ще отдели още €5 млрд. за разработване на ваксина срещу Covid-19

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че се опитва да убеди богатите държави да не пазят ваксината само за себе си

Еврокомисията ще отдели още €5 млрд. за разработване на ваксина срещу Covid-19

Снимка: БТА

Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) са поели ангажимент за допълнителни 4.9 млрд. евро за подпомагане на страните членки в борбата им срещу коронавируса. Средствата са предназначени за проучвания за ваксина, тестове и лечение, обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен днес при откриването на световна среща на върха за поемане на ангажименти в борбата срещу Covid-19.

„Аз твърдо вярвам в това, че ваксината трябва да бъде многостранна. Да се мисли, че този вирус може да бъде победен, като ваксинираш само собствения си народ и пренебрегваш останалите, означава да действаш погрешно. Живеем в изключително свързан свят. Нито една страна няма да може да се завърне към нормалния начин на живот, ако останалите все още се борят с вируса“, каза Фон дер Лайен, очевидно визирайки желанието на американският президент САЩ да получат ексклузивитет при производството на новата ваксина.

Тя припомни, че за създаването на ваксина са необходими десетки милиарди евро. Точно затова е започнал маратонът на 4 май. До този момент са събрани над 10 млрд. евро. Необходими са обаче повече пари. И именно затова ЕК е създала екип с „Граждани на света“ и хората на изкуството. Фон дер Лайен вярва в тяхната сила и способност да обединят хората и мобилизират енергията им.

„Опитвам се да убедя страните, където доходите са високи, да не пазят ваксините само за себе си, но и за страните със средни и ниски доходи“, каза председателят на ЕК.

Коментари: 0