Европа изостава драстично от САЩ и Азия с 5G и това е проблем

Строгите и непоследователни регулации забавят напредъка на все още фрагментирания европейски пазар

Европа изостава драстично от САЩ и Азия с 5G и това е проблем

Снимка: Unsplash

Европа бързо изостана от САЩ и Азия в надпреварата за изграждане на 5G мрежи и то въпреки увеличените инвестиции от най-големите играчи в региона, пише Financial Times. Делът на европейците, които могат да се свържат в мрежата от пето поколение, беше 24% в края на септември в сравнение с 13% в края на 2019 г., сочи докладът на телекомуникационния орган ETNO и изследователската компания Analysys Mason. Това обаче бледнее спрямо 76-те процента американци и 93-те в Южна Корея.

Лошото представяне на Европа засилва притесненията около икономическия ефект от бавния темп на проникване на новата технология в сравнение с другите региони. Експертите разглеждат 5G като критична инфраструктура, която е ключова за модернизирането на производствата, транспортните системи и здравеопазването.

Моментните резултати контрастират на уверенията на Европейската комисия, че континентът ще играе лидерска роля в ерата на 5G. Въпреки екшън плановете, насочени към инвестициите, голям напредък няма.

Играчи като Deutsche Telekom, Vodafone, BT, Telefónica и Telecom Italia, стартираха 5G и надградиха по-голямата част от фиксираните си мрежи с фиброоптични кабели. ETNO изчислява, че темпът на инвестиции в сектора расте с почти 52 млрд. евро през 2019 в сравнение с 48.6 млрд. евро за предходната година.

Средната инвестиция на глава от населението в нови мрежи обаче остава по-ниска от тази в други региони – 94.8 евро в сравнение със 147.9 евро в САЩ и 233 евро в Япония.

Индустрията отдавна твърди, че строгите и непоследователни регулации са забавили напредъка на все още фрагментирания европейски пазар, водейки до по-ниска възвращаемост на инвестициите. Всичко това спира инвестирането на милиарди евро, необходими за надграждане на мрежите до 5G.

„Европейските (телекомуникационни компании) инвестират повече, отколкото в миналото, но това не е достатъчно, за да се преодолее пропастта. Нуждаем се от силни политически действия за масово разпространение и внедряване на мрежата“, каза Лизе Фур, генерален директор на ETNO.

5G тепърва ще се превърне в задължителна потребителска технология, но се счита за икономически двигател за различни индустрии. Водещите европейски играчи от индустрията предупредиха, че е спешно необходимо да се намали нарастващата разлика със САЩ и Азия и че лошото координиране на разпространението в региона може да направи веригите за доставки неконкурентоспособни и да доведе до намаляване на инвестициите.

Ключово значение за този процес е освобождаването на честотния спектър, необходим за изграждането на мрежи от пето поколение. Според официалните данни досега само една европейска държава е продала на търг всички необходими честотни ленти за 5G – Финландия. Други, като Белгия, Полша и Португалия, не са ги завършили.

България дори още не е обявявала такива.

Коментари: 0