Европа праща робот, който да чисти космоса

Проблемът с космическия боклук става все по-голям

Европа праща робот, който да чисти космоса

Снимка: Unsplash

Саморазрушаващ се робот ще бъде изпратен в орбита в рамките на първата в света мисия за почистване на космоса, предава CNN. Стъпката е част от нов подход към галактическите боклуци, каквито в земната орбита има много, включително парчета от вече мъртви спътници и изхвърлени ракети.  

Мисията се нарича ClearSpaca-1 и цели да ознаменува първата стъпка към почистването на космическата пустош, посочват от Европейската космическа агенция (ESA). Роботът, който ще бъде изпратен в откритото пространство е разработен от швейцарския стартъп ClearSpace. Събраните от него отломки ще бъдат изгорени обратно в атмосферата, става ясно от още от съобщението. 

Ако всичко върви добре, бъдещите мисии ще бъдат насочени към по-големи обекти, а след това ще се направи опит за премахването на няколко парчета боклуци наведнъж. Старт ще бъде даден в началото на 2020 г., като ще се извършат серия от тестове в ниска орбита, а официалното изстрелване ще бъде 2025 г.

„Това е подходящият момент за такава мисия“, заяви основателят на ClearSpace Люк Пигует.
„Проблемът с космическите отломки е по-належащ от всякога. Днес имаме близо 2000 живи спътника в космоса и повече от 3000 провалили се“, добавя той. 

Нашата орбита изглежда като гробище за космически боклук. От началото на космическата ера през 1957 г. със старта на спътника на Съветския съюз Sputnik 1, в откритото пространство вече има повече боклуци, отколкото работещи спътници. По данни на ESA около Земята се реят около 170 млн. парчета от сателити и други апарати.

И те не си плават наоколо спокойно – някои се движат по-бързо от куршум, което означава, че и най-малкото парченце може да е заплаха за други спътници и космически корабит. „Представете си колко опасно би било плаването в открито море, ако всички кораби, които някога са били изгубени в историята, все още се носят над водата“, казва генералният директор на ESA Ян Вернер изявление, посочвайки, че това е ситуацията в космоса и не може да продължава така дълго. 

Подобни сблъсъци може да повлияят и на ежедневния живот на хората, които разчитат на спътниците за съществена информация, като прогнози за времето, комуникации и GPS. 

Ако бъде оставено на самотек, напускането на тези отломки от нашата орбита може да отнеме векове, ако изобщо я напуснат. Дори незабавно да спрат всички космически изстрелвания в този момент, количеството на боклуците пак ще продължи да расте. Причината е, че при сблъсък между съществуващите парчета те обикновено се разпадат на по-малки. 
Коментари: 0