Европа ще печата пари

Назряващата криза е ново предизвикателство за Марио Драги

Европа ще печата пари

ЕЦБ ще започне да печата пари, за да изкупува държавни облигации в огромен мащаб, според инвеститори, които изказват сериозни притеснения относно рецесията. Според тях падащите цени могат да доведат до стагнация, от която да пострадат пазарите в целия регион. Президентът на Европейската централна банка Марио Драги, чието обещание от 2012г. да спаси еврото и да помогне на Европа да излезе от дълговата криза, сега ще бъде призован да изпълни друга спасителна мисия, която е свързана с изкупуването на дълговете.

Политиката на количествено облекчаване(QE), която работи добре в САЩ чрез намаляване на разходите за рефинансиране на фирмите ще бъде насочена към   предотвратяване на дефлационна спирала, която би могла да предизвика нова криза.

„Добре виждаме, че има голяма вероятност ЕЦБ да увеличи покупките на активи с най-малко 65%, което вероятно ще се случи на 22 януари. Новите покупки следва да включват държавни облигации“, коментира Холгер Шмелинг, който е главен икономист на Berenberg.

За разлика от други централни банки, ЕЦБ има само една политическа цел и тя е да се запазят стабилни цени. Според него ценовата стабилност зависи от нивата на годишната инфлация, която е малко под 2%.

Последният път, когато нивата са били в подобен диапазон е от преди две години, а според собствените прогнози на банката няма никакъв шанс тези нива да се повторят преди 2017г.

В Еврозоната потребителските цени са намалели с 0.2% през декември, което е най-слабото им раздвижване от септември 2009 г. След като цените на петрола продължават да държат обезпокояващо ниски нива, може да настъпят и по-неблагоприятни времена. Следва инфлацията да се задържи около нулата през настоящата година.

Опасността за Европа е, че падащите цени  или нулевата инфлация може да задушат вече немощния икономическия растеж на региона, което може да доведе до стагнация. Потребителите и бизнесът могат да изберат да пестят, а не да харчат, ако те мислят, че цените ще паднат още повече в бъдеще. Еврозоната излезе от рецесия в средата на 2013г., но е заседнала в първи стадии на пълното възстановяване и досега.

Бизнес доверието се възстановява от замразяването на отношенията с Русия, но последните показатели сочат, че 2014г. е приключила неуспешно. Нова рецесия е последното нещо, от което Европа се нуждае. Това ще направи още по-трудно положението на страни като Италия, които обслужват своите огромни дългове и може да разпалият реакция срещу строгите икономии, които вече заплашва да свали правителството на Гърция.

Ако Драги не предприеме действия на 22 януари, може да е само защото той иска да запази нещо в резерв за гръцките избори след три дни, които може да доставят още един удар към еврозоната.

Коментари: 0