Европа ще се сблъска с двойна рецесия

Никога толкова добри новини като данните за БВП през третото тримесечие не са носили толкова малко радост

Европа ще се сблъска с двойна рецесия

Снимка: Pixabay

9982 ~ 3 мин. четене

Рецесията дебне Европа. След рекордния растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие регионът рискува да бъде върнат обратно в рецесия, тъй като мащабните ограничения, насочени към овладяване на втора вълна от коронавирус, ще доведат до бърз край на крехкото възстановяване, пише CNN в свой анализ.

Икономиката на ЕС е нараснала с 12.1% между юли и септември, показаха данните на Евростат в петък. БВП се е увеличил с 12.7% в еврозоната. Разширенията, последвали огромния спад през второто тримесечие, бяха най-големите от 1995 г. насам.

Но размерът на икономиката на ЕС остава с около 4% под миналогодишното ниво и анализатори твърдят, че възстановяването ще бъде краткотрайно.

Трудно е да се сетим за друг случай, в който подобни добри новини да са донесли толкова малко радост“, заяви главният икономист за Европа в Capital Economics Андрю Кенингам. „Втората вълна на ограничения заради коронавируса е напът да тласне еврозоната към двойна рецесия“, добави той.

Правителствата в Германия и Франция, най-големите икономики в региона, обявиха в сряда блокиране на коронавируса в цялата страна, което ще затвори несъществени предприятия и ресторанти за няколко седмици. Италия обяви частично блокиране, включително затваряне на барове и ресторанти в 18.00 ч, но може да наложи общи ограничения, ако огнището се влоши. Снощи пълни блокади обявиха Англия и Австрия.

Франция вече навлезе във втория си спад, след рекордния ръст на БВП през третото тримесечие с 18.2%, а перспективите за значително възстановяване през 2021 г. „рязко потъмняват“, каза икономистът от ING Шарлот дьо Монпелие. „За съжаление числата от третото тримесечие са древна история и възстановяването вече е приключило“, написа тя в изследователска бележка в петък.

Вилерой де Галхау, управител на френската централна банка, заяви по време на климатично събитие в Париж в четвъртък, че очаква нов спад на БВП през четвъртото тримесечие, макар да се надява, че ще е по-малко тежък, отколкото през пролетта.

Училищата и някои работни места ще останат отворени в Германия и Франция, както и сектори като строителството и производството, което частично ще компенсира мащаба на спада на БВП.

Друг смекчаващ фактор е, че икономиките вече са в застой, след като не успяха да се възстановят напълно от историческите свивания през второто тримесечие. Това означава, че по-нататъшното потъване ще бъде относително по-малко.

Икономиката на Германия е нараснала с 8.2% между юли и септември, но намалява с 4.2% в сравнение със същото тримесечие на миналата година. В Испания, където БВП е нараснал с 16.7% през третото тримесечие, икономиката е с 8.7% по-малка в сравнение със същия период на 2019 г. Италианската икономика се е възстановила с 16.1% през третото тримесечие, но е с 4.7% по-ниска от предходната година.

Дори преди да бъдат обявени заключванията, бизнес активността в Европа беше в спад, според последния индекс на мениджърите на продажбите на IHS Markit.

„По-строгите мерки предизвикаха явно влошаване в краткосрочната икономическа перспектива“, заяви в четвъртък председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. „Входящата информация сигнализира, че икономическото възстановяване на еврозоната губи скорост по-бързо от очакваното след силен, но частичен и неравномерен скок в икономическата активност през летните месеци“.

Лагард сигнализира, че ЕЦБ е готова да предприеме действия в подкрепа на икономиката и заяви, че централната банка проучва всички свои потенциални инструменти. Правителствата също могат да бъдат призовани да увеличат разходите.

„Дилемата пред политиците е, че най-ефективният начин да се смекчи ударът от поредното блокиране е чрез много по-щедра фискална подкрепа, може би включваща еднократни парични преводи за домакинствата и бизнеса“, казва Кенингам от Capital Economics.

Според Евростат равнището на безработица в ЕС през септември се е стабилизирало на ниво от 8.3%, но Кенингам предупреди, че пазарът на труда вероятно ще бъде подложен на нарастващо напрежение през следващите месеци.

Подкрепи Economic.bg