Европейските акции се изстреляха нагоре

Утихването на напрежението в трансатлантическата търговия тласна акциите нагоре

Европейските акции се изстреляха нагоре

Снимка: pexels

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Европейските акции достигнаха рекордно високо ниво в петък, след като еврокомисарят по търговията Фил Хоган постигна напредък в преговорите с Вашингтон, намалявайки опасенията за евентуална ескалация на търговското напрежение между трансатлантическите съюзници, пише Reuters.

Индексът STOXX 600 нарасна с 0.8% до рекордни 423.80 пункта, като отчете най-добрата седмица от края на декември.

В четвъртък Хоган заяви, че има добра комуникация с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър във Вашингтон, подчертавайки желанието на Брюксел да договори решения за няколко належащи търговски спора между САЩ и ЕС.

Срещата е стъпка към решаването на дългогодишни проблеми като френския "цифров" данък и субсидиите за самолети Airbus.

Инвеститорският оптимизъм бе подкрепен и от подписаната междинна търговска сделка между САЩ и Китай по-рано през седмицата. „Положителните коментари около един от другите търговски конфликти на Съединените щати - този с ЕС, допринася за общото усещане за облекчение“, каза Конър Кембъл, финансов анализатор в Spreadex.

Според него признаците за подобрение на китайската икономика след  данните за растежа на БВП и силните данни за промишленото производство ще направят втората по големина икономика в света склонна да рискува, за да отчете задоволителен растеж през 2020 г.

Чувствителният към търговията индекс на минно-добивните компании - SXPP, бе сред най-добре представящите се за деня. Акциите на BHP Group, най-голямата компания в минното дело, добива на метали и петрол в света и основен китайски доставчик, се повиши хас 1.2%.

Германският ,индекс DAX нарасна с 0.7%, като най-големият скок е в сферата на технологиите. Германия е зависима от износа и може да спечели значително от облекчаването на търговското напрежение.

Акциите на производителя на фармацевтични продукти Bayer AG нараснаха с 1.1%, след като Bloomberg съобщи, че компанията е близо до уреждането на съдебните дела, в които участват повече от 75 000 ищци. Причините са свързани с твърденията, че хербицидът Roundup е причинил причини ракови заболявания на много хора.

Изоставащото глобално търсене се отразява неблагоприятно за автомобилните акции. Те отчетоха нарастване с 1% заради печалбите на финландския производител на гуми Nokian Tyres.

Полският разработчик на видеоигри CD Projekt беше най-големият губещ от STOXX 600, отчитайки спад от близо 13%. Причината е отложеното пускане на пазара на широко очакваната игра Cyberpunk 2077.

Коментари: 0