Европейските фондови борси повлияни от терористичните заплахи

Акциите също реагират на последните новини

Европейските фондови борси повлияни от терористичните заплахи

Спад в началото на днешната търговия отчитат европейските акции. Това се случва с оглед на серията от новини, подновяващи страховете от терористична атака.

Повод за новото напрежение на финансовите пазари дават приключилата преди малко многочасова антитерористична операция на френските спецслужби в парижкия квартал "Сен Дени", бомбените заплахи в два самолета на "Еър Франс", пътуващи от САЩ за Франция и снощните заплахи за бомби, които отложиха приятелския мач между Германия и Холандия в немския град Хановер.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,51%, парирайки част от вчерашното рали с над 2%, докато немският фондов индекс DAX пада с 0,5%. Борсата в Париж отваря със загуба от близо 0,8%, а британският индекс FTSE100 се понижава с 0,45%.

С 0,9% падат акциите на френската въздухоплавателна копания Air France-KLM падат с 0,9%, реагирайки на новините за бомбените заплахи в два нейни самолета, въпреки че за щастие тези заплахи се оказаха недостоверни. Спад съответно с 1,01% и с 0,76% отчитат акциите на IAG и на EasyJet в Лондон, акциите на Ryanair се понижават с 1,23%, а на немската въздухоплавателна компания Lufthansa – с 1,35%.

Цената на медта на стоковата борса в Лондон спада до шестмесечно дъно и това се отразява негативно на компаниите от миннодобивния сектор. Акциите на Glencore се понижават с 2,66%, а на BHP Billiton – с 2,13%, предава БНР.

Европейските инвеститори са и в напрегнато очакване на стенограмата от октомврийското заседание на Федералния резерв, която ще бъде оповестена тази вечер (от 21:00 ч.). Документът ще бъде много внимателно анализиран за евентуални намеци относно времето за първо повишение на основните американски лихвени ставки. 

Коментари: 0