Европейските лидери обсъждат санкции за Беларус

Международната организация за гражданска авиация на ООН се заема с разследването на принудителното приземяване на самолета в Минск

Европейските лидери обсъждат санкции за Беларус

Снимка: Unsplash

388 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Международната организация за гражданска авиация на ООН (ИКАО) ще разследва принудителното приземяване на пътническия самолет в Минск. Разследването е по искане на САЩ и няколко съюзници, съобщава Ройтерс. Междинният доклад трябва да е готов до 25 юни.

„Подкрепяме решението на ИКАО за прозрачно и независимо разследване на случая в Беларус. Тези недопустими действия бяха посегателство срещу европейската авиационна сигурност“, заяви ирландският транспортен министър Еймън Райън.

Междувременно Европейският съюз обмисля нови санкции, които да засегнат петролния и финансовия сектор в Беларус. Външните министри, които се събраха в португалската столица в четвъртък, заявиха, че обсъждат сектори, които играят централна роля в икономиката на Беларус, за да нанесат истинско наказание на президента Александър Лукашенко.

Според външния министър на Люксембург Жан Аселборн, Беларус произвежда калиева сол и е един от най-големите износители в световен мащаб. Именно по това направление трябва да са бъдещите санкции. Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис заяви, че ЕС трябва да обмисли нанасяне на удари върху петролния сектор, докато германският министър Хайко Маас говори за мерки, насочени към финансови транзакции, които според дипломати вероятно ще включват спирането на кредитирането от ЕС на беларуски банки.

Износът на богата на калий сол, е един от основните източници на чуждестранна валута за Беларус, а държавната фирма "Беларускали" заявява, че произвежда 20% от световните доставки.

Статистическата агенция на ЕС заяви, че Блокът е внесъл от Беларус миналата година химикали на стойност 1.2 млрд. евро, включително богатата на калий сол, както и суров нефт и свързани продукти като горива и смазочни материали на стойност над 1 млрд. евро.

Коментари: 0