Европейските лидери сключиха сделка за бюджета на ЕС и COVID плана

Унгария и Полша направиха компромис с механизма за върховенството на закона

Европейските лидери сключиха сделка за бюджета на ЕС и COVID плана

Снимка: БТА

Лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение, което ще позволи на историческия пакет за бюджета и възстановяване на блока от 1.8 трлн. евро да влезе в сила през следващата година. То бе постигнато по време на заседанието на евролидерите в Брюксел, с което на практика се прекратява блокадата от Унгария и Полша.

Бюджет на ЕС

Сега можем да започнем с прилагането на бюджета и помощта и да изградим обратно нашите икономики", написа в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, след като лидерите запечатаха споразумението на срещата на върха.

„Нашият пакет за възстановяване на забележителности ще стимулира нашите зелени и цифрови преходи“, написа още той.

Сделката се осъществи, след като Унгария и Полша се съгласиха на компромис със своите виждания. Първоначално те блокираха пакета заради въвеждането на нов механизъм, свързващ финансирането от ЕС със зачитането на върховенството на закона.

Впоследствие председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също публикува в Twitter поздравленията си към германското европредседателство, което договори сделката с Унгария и Полша.

Финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайнен, който отдавна иска свързването на европейските средства с върховенството на закона, приветства споразумението тази вечер между лидерите на ЕС.

Новият инструмент ще укрепи върховенството на закона по конкретен начин“, каза тя пред Politico. „Това е най-важното постижение днес. Регламентът е правно обвързващ инструмент с пряко действие “, каза тя и добави, че „ще създаде нов тип условност“ и че „очакваме той да има ясен превантивен характер“.

„Казахме го: Няма да жертваме нито възстановяването, нито върховенството на закона. Ангажиментът е спазен! Планът за възстановяване напредва, Европа се нуждае от него“, заяви в социалните мрежи Клеман Бон, министър на европейските въпроси на Франция.

Коментари: 0