Европейските лихви без промяна на нива от 0%

Златото отскочи от три седмичното дъно

Европейските лихви без промяна на нива от 0%

ЕЦБ не ппредприе никакви промени и остави основния лихвен процент на нива от 0%, този за депозитите на -0.4%, а покупките на активи в размер на 80 милиарда евро на месец. ЕЦБ повтори, че всеки негативен ефект от Брексит ще бъде посрещнат с всички възможни инструменти, които има на разположение.

В САЩ продажбите на съществуващи жилища показаха силен резултат. Те нараснаха с над 3% на годишна основа до девет годишен връх от 5.57 милиона единици. Най-голямото предизвикателство за пазара остава предлагането. Запасите са с 5.8% по-ниски от преди една година, което е 13-ти пореден месец на намаление.

Евро/долар се опита да скочи след ЕЦБ, но срещна съпротива при 1.1060 и се върна на стартовата позиция от 1.1020. Силните данни от САЩ оказаха влияние и спряха ралито на единната валута.

Британският паунд показа ограничена реакция след доклада за продажбите на дребно през юни, тъй като в него основните данни са от преди референдума.

Новозеландският долар остава залепен около нивата от 0.70. Спекулациите за намаление на лихвите през август се насочиха от 25 базови пункта към 50 базови пункта, но разпродажбите на валутата започнаха да се изчерпват.

ЕЦБ не направи промени

Облигациите поскъпнаха след загубите на акциите и петрола. Европейските облигации обаче спаднаха сслед заседанието на ЕЦБ.

Доходността по американските годишни книжа спадна до 1.56%, а тази на германските десет годишни облигации остана на отрицателни нива.

Ръст на благородните метали

Златото нарасна от три седмично дъно, докато ЕЦБ обясни, че може и да увеличи стимулите когато се изясни по-ясно картината от Брексит. Другите благородни метали като среброто, платината и паладиума също поскъпнаха.

При базовите метали никела удари 11-месечен връх заради опасенията, че Филипините ще предприемат мерки срещу мините, което ще наруши предлагането в страната най-голям производител на никел в света. Медта също скочи, но е трудно да задържа нивата, тъй като и на тези цени има предлагането е значително и изпреварва търсенето.

Петрола падна вчера и се насочва към седмичен спад. Силният шофьорски летен сезон в САЩ вероятно ще завърши с все така добри запаси. Затова и инвеститорите наблюдават повече за сигнали от централните банки за нови стимули.

Край на серията от рекорди на Дау Джоунс

S&P 500 се понижи с 0.36 като беше повлечен от загубите в секторите на индустрията, енергията и суровините. Комуналните услуги и здравеопазването бяха единствените печеливши. Dow Jones се понижи с 0.42% и това сложи край на поредицата от рекордно високи затваряния.

Европейските акции спаднаха, тъй като председателя на ЕЦБ Марио Драги въобще не намекна за допълнителни стимули в близко време.

Коментари: 0