Европейците на Острова със специален статут след Brexit

Няма просто решение за справяне с миграцията, заяви британският премиер

Европейците на Острова със специален статут след Brexit

Британският премиер Тереза Мей поддържа идеята европейските граждани да получат специален статут в бъдещото споразумение за Brexit. Тя категорично се противопостави на системата за миграция, предложена от някои от министрите й, пише Independent.

Мей заяви, че няма просто решение за справянето с имиграцията и че не е ясно дали предложението, базирано на австралийската точкова система, всъщност ще проработи.

Налагането на тази система беше водещата идея, поддържана от агитиращите за напускане на ЕС преди референдума. Те я посочиха като отговор на миграционните проблеми на Великобритания.

На европейците обаче ще им бъдат наложени и определени ограничения. „Британците, гласували на референдума, искаха да видят по-силен контрол, да сме в състояние да контролираме движението на хора от Европейския съюз. Затова заявих, че то няма да бъде както досега. Такава е волята на британския народ“, обясни британският премиер.

Ограниченията върху миграцията ще бъдат важна тема в преговорите между Лондон и останалите държави членки на ЕС. Британците търсят средно рестриктивен вариант, така че да запазят квалифицираните чуждестранни работници, но и да гарантират работни места за собствените си граждани.

Мей отказа да се ангажира и с намаляването на ДДС върху горивата и насочването на допълнителни сериозни средства здравната система – две от ключовите обещания на агитиращите за Brexit.

Друга спорна тема остава достъпът на страната до общия пазар на ЕС. Британският външен министър Борис Джонсън и колегата му Дейвид Дейвис, отговарящ за Brexit, категорично се противопоставиха Лондон да си плаща, за да получи достъп до единния пазар.

Мей обаче далеч не е толкова категорична. Тя не отхвърли подобна възможност, казвайки, че британската администрация е съсредоточена върху подготовката на страната преди да бъде задействан член 50, с който реално започва процедурата по напускане на ЕС.   

Коментари: 0