Еврото остава слабо, след като гръцкият парламент прие реформите

Златото се търгува на най-ниски нива след март

Еврото остава слабо, след като гръцкият парламент прие реформите

Еврото е слабо след одобрението на изискваните от кредиторите ограничителните мерки от гръцкия парламент. Доларът пък се засили след непоколебимото становище на председателя на Федералния резерв, че тази година ще има повишение на лихвите. Единната валута първоначално вчера се повиши при новината от Гърция, но след това слезе на 1.0945 срещу долара и остана почти без промяна срещу йената на 135.35.

Резултатът от Атина отваря пътя за преговори за трети спасителен план от европейските партньори, но сгъстява облаците над бъдещето на правителството на Алексис Ципрас след разцеплението в партията. Ципрас повтори мнението си, че наложените от кредиторите ограничителни мерки са сурови и няма да бъдат от полза за гръцката икономика, но бил принуден да ги приеме.

Долар/йена скочи на 123.88 след изявлението на председателя на Федералния резерв Джанет Йелен, което не даде аргументи на пазара да намалява шансовете за повишение на лихвите дори и през септември. Коментарите на Йелен в голяма степен повтарят изявлението от миналия месец, че Фед е готов да повиши лихвите по-късно през годината ако американската икономика се разширява според очакванията. Днес ще има ново изявление на Йелен, този път пред Сената, но то едва ли ще се различава от вчерашното.

Зелените пари скочиха до 6-годишен връх срещу канадския долар след намалението на лихвите от Канадската централна банка за втори път тази година. Редукцията беше ос 25 пункта до нива от 0.50%, а аргументите неочакваното свиване на икономиката, което е добавило излишни капацитети и е ограничило инфлацията. Котировките днес са 1.2929 след вчерашния шест годишен връх на 1.2958.

Разпродажби на злато

Златото се търгува на най-ниски нива след март, след като председателя на Федералния резерв Джанет Йелен повтори, че увеличение на лихвите в САЩ е повече от вероятно тази година, което подкрепи долара за сметка на жълтия метал.

Йелен заяви, че Фед е на път да повиши лихвите тази година при очакваното стабилно подобрение на пазара на труда и малката вероятност бурите в чужбина да извадят от релсите американската икономика. Тези коментари съвпадат с последните от последното заседание на банката, а следващото е на 28 и 29 юли. Днес Йелен ще говори пред Сената и се очаква да повтори вчерашните изказвания.

Спот цената днес на златото е 1147 долара при дъно вчера на 1143.43 долара за тройунция, най-ниска стойност след 17 март.

Потенциалното повишение на лихвите в САЩ се обсъжда на финансовите пазари от началото на 2013 и златото спадна доста като следствие. Това води до извода, че голяма част от понижението е базирано на повишение на лихвите и когато то се появи реакцията би трябвало да бъде слаба или краткотрайна. Това пък дава аргументи да се очаква, че златото ще задържи нивата от 1100 долара, въпреки че в краткосрочен план са налице негови разпродажби.

Вчера се появиха нови доказателства, че растежа на американската икономика се подобрява като индустриалното производство е отчело покачване през миналия месец, а фабричната активност в Ню Йорк ръст през този месец.

Вносът на злато в потребител №2 в света, Индия, е спаднал с 37% през юни спрямо нивата от преди една година до стойности от 1.96 милиарда долара. Това съобщи в сряда министерството на търговията в страната.

Коментари: 0