Еврото печели от несигурността на световните пазари

Петседмичен връх на златото

Еврото печели от несигурността на световните пазари
3692 ~ 2 мин. четене
Автор: Бултренд Трейдър

Доларът падна срещу еврото и останалите основни валути в четвъртък, тъй като намаляха залозите, че Федералния резерв ще повиши лихвите следващия месец.

Еврото нарасна най-много от всички валути, прехвърляйки нивата от 1.12 и заради бурята на ново възникващите пазари, която започна миналата седмица с девалвацията на китайския юан.

Дилъри коментираха, че в момента вероятността за повишение на лихвите в САЩ през септември е около 40% и мнозина закриваха доларови позиции след публикувания протокол в сряда от последното заседание на Фед, който не съдържаше нищо конкретно за времето когато ще бъдат вдигнати лихвите. В края на юли залозите за септемврийско увеличение бяха около 50%, а миналата седмица около 48%.

Данни в четвъртък за молбите за помощи срещу първоначална безработица в САЩ показаха, че пазарът на труда остава силен и икономиката е готова за увеличение на лихвите.

Долар/йена слезе на 123.40, а британския паунд се покачи на 1.5690. Евро/долар достигна 1.1248, което е най-силно представяне след 30 юни. Единната валута се превърна в любима валута за финансиране на покупки на нововъзникващите пазари и сега печели при излизането от тези рискови позиции, тъй като е купувано обратно. Накратко, еврото печели от несигурността и волатилността на световните пазари.

Нововъзникващите пазари поеха нов удар след като турската лира се срина до рекордно ниско дъно. Опасенията от бързо спадащата цена на петрола и на суровините се увеличиха от бурята и на китайските пазари.

Норвежката крона се срина до седеммесечно дъно срещу еврото след данни показали, че норвежката икономика е забавила растежа през второто тримесечие, което дава възможност за намаление на лихвите през следващите месеци.

Петседмичен връх на златото

Златото удари петседмичен връх в четвъртък заради спада на долара след публикувания протокол от последното заседание на Федералния резерв от който стана ясно, че централната банка не бърза да повишава лихвите.

Въпреки че Фед е съгласен, че икономиката приближава точка при която лихвите трябва да бъдат повишени, миналия месец банкерите са се притеснявали от забавящата се инфлация и слабата световна икономика, които представляват риск.

Спот цената на златото нарасна до 1154 долара за тройунция, най-високо ниво след 15 юли. Металът възстанови повече от 7% от спада през юли до пет и половина годишно дъно на 1071 долара. Перспективите за растеж на лихвите в САЩ, които водят със себе си и потенциал за покачване на долара, правят труден от тук нататък растежа на златото.

Техническите покупки също помогнаха на златото в последния ден, но сега следва съпротива при нивата от 1160 долара.

Данни от САЩ показаха, че препродажбите на жилища са достигнали осем и половина годишен връх през юли, докато фабричната активност в средния атлантически регион е нараснала.

Нарастващите цени на златото обаче ограничиха физическите покупки от основните купувачи Индия и Китай.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg