Еврозоната не можа да се споразумее за спасителните икономически механизми

Еврозоната не можа да се споразумее за спасителните икономически механизми
908 ~ 1 мин. четене

Финансовите министри от Еврозоната засега не постигат консенсус относно общите икономически мерки заради ситуацията около коронавируса. Това стана ясно след продължилата до малките часове днес среща на Еврогрупата.

Франция, Италия и Испания, които са сред най-силно засегнатите от епидемията страни, настояват за по-голяма солидарност чрез механизми, които да им позволят да използват общи средства за икономическото си възстановяване след епидемията. Предложенията им включват общи европейски облигации, които да бъдат продавани на дълговите пазари, наричани и "коронаоблигации". По-стабилни финансово страни като Германия и Нидерландия са против мярката. 

Берлин настоява отговорът да се ограничи до извънредните фондове на Европейския стабилизационен механизъм, създаден по време на дълговата криза от 2012 и по който бяха реструктурирани гръцките дългове. Италия и Испания не са съгласни, предвид произтичащите от механизма задължения за страните да поддържат определен бюджетен дефицит, което в ситуация на извънредни разходи ще е трудно. 

“Не е време за обичайната политика. Трябва да покажем на европейските граждани, че Европа ги защитава", изтъкна преди срещата сегашният председател на Еврогрупата и финансов министър на Португалия Марио Сентено. 

Според източник на Франс прес, решение по споровете ще отнеме време. До такова обаче трябва да се стигне преди следващия Европейски съвет този месец, след който правителствените лидери трябва да се съгласят на конкретните инструменти за обща икономическа взаимопомощ, изтъква агенцията.   

Подкрепи Economic.bg