Еврозоната отказа да даде на Гърция жизненоважни пари

Министрите на 19-те държави членки не се споразумяха около облекчаването на дълга на страната

Еврозоната отказа да даде на Гърция жизненоважни пари
1768 ~ 1 мин. четене
Финансовите министри от Еврозоната не успяха да постигнат споразумение за отпускане на допълнителна финансова помощ за Гърция. След повече от осем часа разговори в Брюксел, министрите от 19-те държави членки във валутния съюз не успяха да изгладят дълбоките си различия по отношение на облекчаването на дълга на Атина.

„Мисля, че сме много близо до това споразумение, но тази вечер не бяхме в състояние да преодолеем различията между това, което може да се направи и това, което някои от нас очакваха да се направи или може да бъде направено ", заяви президентът на Еврогрупата Йероен Дийселблом на пресконференция вчера. Той добави, че преговорите ще бъдат възобновени по време на следващата среща на финансовите министри през юни. "Трябва да запълним тази дупка като разгледаме допълнителни възможности или коригираме нашите очаквания", каза Дийселблом.

Надеждите, че Еврозоната можеше да постигне съгласие по въпроса за дълга и да отключи парите, бяха високи, Особено след като гръцките законодатели в четвъртък изпълниха исканията на кредиторите за болезнени мерки за строги икономии.

Новите реформи трябваше да отключат и последния транш от одобрената през 2015 г. нова спасителна програма за Гърция на стойност 86 млрд. евро. Парите са жизнено важни за Атина, тъй като през юли предстои падеж на ДЦК на стойност 7 млрд. евро.

Публичният дълг на Гърция възлизат на 180% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Международните пазарите отрязаха възможностите на Атина да се финансира чрез емитирането на облигации и сега тя разчита само на парите на институционалните кредитори, за да погасява старите си задължения.
Подкрепи Economic.bg