Facebook ни следи, за да ни препоръчва приятели

Социалната мрежа ни свързва с потребители, които живеят близо до нас

Facebook ни следи, за да ни препоръчва приятели
10859 ~ 2 мин. четене

Facebook винаги е била обвинявана,че шпионира потребителите, без тяхно знание, за да си осигури по-високи приходи от реклама. Факт е, че социалната мрежа разполага с твърде голямо количество информация.

Според последните данни на анализатори от Fusion Facebook използва данните за местоположението от смартфона, за да ни препоръчва хора, които евентуално да ни станат приятели и респективно живеят в същия район. Социалната мрежа обработва информацията и с алгоритми, за да открие повече прилики в интересите между вас и другите потребители.

Официален говорител на компанията сподели, че данните за локацията ни е само един от факторите, с който тя преценява да ни препоръчва хора, които може би познаваме и искаме да ни станат приятели във Facebook. В същото време, те отхвърлиха твърдението, че ги предоставят на рекламните си партньори, а се използват само за тази цел. Вероятно много хора няма да са доволни от това, че социалната мрежа знае къде се намират във всеки един момент. Предложенията за нови хора, които може би познавате, се показват на базата на събитията и обществените места, които посещавате като концерти, спортни мероприятия, изложби и т.н.

На този етап няма как да спрете Facebook да използва този инструмент в своите алгоритми, но пък разполагате с възможността да изключите данните за местоположението ви от настройките на нейното официално приложение. От своя страна тази информация е поредното доказателство за това колко зависими сме днес от профилите си в социалните мрежи и другите популярни онлайн услуги в интернет.

И все пак, може би, не е лоша идея да отделите малко време, за да промените някои настройки в своя акаунт и да ограничите информацията, която споделяте с Facebook в ежедневието си.

Подкрепи Economic.bg