Facebook отдели $3 млрд. за глоба заради нарушения на личните данни

Въпреки скандалите с лични данни обаче, финансовите резултати се подобряват

Facebook отдели $3 млрд. за глоба заради нарушения на личните данни

Снимка: Pixabay

276 ~ 2 мин. четене
Facebook Inc обяви в сряда прогнозите си за печалба през първото тримесечие и и впечатли Wall Street. Компанията обяви също, че е заделила 3 млрд. долара за споразумение с регулаторите в САЩ по дело за нарушения в защитата на личните данни. Новината успокои инвеститорите, които се притесняват за резултатите от федералната проверка.

Акциите на най-голямата онлайн социална мрежа в света скочиха с повече от 10% до $200.50 в търговията. Сега те са си възвърнали голяма част от загубите от миналата година, на фона на забавянето на растежа и разходите, свързани със скандалите с неприкосновеността на личните данни.

Заделените от Facebook 3 млрд. долара за глоба по проверката на федералните власти в САЩ може да нараснат до 5 млрд. долара, което намалява нетния доход на компанията през първото тримесечие до 2,43 млрд. долара, или 85 цента на акция.

Без заделената сума, Facebook щеше да спечели $ 1.89 за акция, в сравнение с 1.69 долара за предходното тримесечие и лесно да надмине средната оценка на анализаторите от 1.63 долара на акция, според IBES данни на Refinitiv.

Общите приходи за първото тримесечие нарастват с 26% до 15,1 млрд. долара, спрямо 12,0 млрд. долара за миналата година, което отново надминава средната оценка на анализаторите от 15,0 млрд. долара.

Ежемесечните и ежедневните потребители на основното приложение на Facebook се повишават с 8% в сравнение с миналата година, съответно до 2,4 милиарда и 1,6 милиарда, в съответствие с прогнозите.

Общите разходи през първото тримесечие са били $11,8 млрд., включително сумата за евентуална глоба, което е с 80% повече в сравнение с преди година, тъй като компанията наема модератори на съдържание и инвестира в нови механизми за контрол на сигурността, за да направи социалните мрежи по-безопасни.

По време на конферентен разговор с инвеститорите от компанията заявиха, че очакват разходите да нараснат с 47% до 55% през тази година, като по-рано прогнозираха увеличение от 40 до 50%.

Най-голямата глоба

Американската федерална търговска комисия разследва разкритията, че Facebook неправомерно е споделял информация за 87 милиона свои потребители с вече недействащата британска политическа консултантска фирма Cambridge Analytica. Разследването се фокусира върху това дали споделянето на данни е нарушило споразумение от 2011 г. с Федералната търговска комисия за защита на неприкосновеността на потребителя.

Споразумението за санкция между 3 и 5 милиарда долара ще бъде най-голямото гражданско наказание, наложено от агенцията, каза Дейвид Владек, бивш служител на ФТК, който сега е професор в юридическия факултет на Джорджтаун.
Коментари: 0